Organismele de reglementare analizează modul în care trebuie rezolvată problema companiilor de asigurări care au dat faliment, prin aplicarea lecţiilor învăţate de la bănci în timpul crizei financiare, a anunţat Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA.
În prezent, organismele de reglementare din întreaga lume pun la punct reguli care să garanteze că vor putea gestiona falimentul unei mari bănci fără a provoca turbulenţe pe piaţă, cum s-a întâmplat în 2008 cu falimentul Lehman Brothers.
Preşedintele EIOPA, Gabriel Bernardino, a precizat ca şi organismele de reglementare din domeniul asigurărilor analizează ce reguli sunt necesare pentru a gestiona situaţia falimentului unei companii de asigurări. Acesta a subliniat însă că aplicarea principiilor convenite la nivel global cu privire la gestionarea băncilor cu probleme nu va fi un simplu exerciţiu de tip „copy and paste” pentru sectorul asigurărilor.
În România, la sfârşitul lunii trecute, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a solicitat intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări, care se afla în administrare specială, şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare.
Impactul despăgubirilor în cazul Astra Asigurări, calculat de ASF, este de 700 de milioane de lei, iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor are aproape un 1 miliard de lei, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu. Astra Asigurări este deţinută de The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider (99% din acţiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.
Comentați?