Recuperarea taxelor rutiere neplătite va fi mai uşor de realizat

Taxele rutiere neplătite ar putea ţine curând de domeniul trecutului, odată cu instituirea de către UE a unui nou sistem de schimb de informaţii care le va permite autorităţilor naţionale să aibă acces reciproc la datele privind înmatricularea vehiculelor, pentru a-i identifica pe proprietarii de vehicule pentru care nu au fost plătite taxele rutiere.
Vinieta Oxigen

Noul sistem face parte din normele actualizate privind taxarea rutieră electronică, adoptate în mod formal de Consiliul UE, ca urmare a acordului provizoriu încheiat cu Parlamentul European la 20 noiembrie 2018.

De asemenea, noile norme sporesc interoperabilitatea sistemelor de taxare electronică, acestea devenind astfel mai eficiente din punctul de vedere al costurilor şi mai uşor de utilizat.

Normele vor îndepărta obstacolele administrative, cum ar fi procedurile greoaie de aprobare şi specificaţiile tehnice locale nestandardizate. În consecinţă, furnizorii de servicii de taxare rutieră electronică vor avea un acces mai uşor la piaţa colectării de taxe rutiere.

Votul din data de 4 martie 2019 al Consiliului încheie procedura legislativă. Parlamentul European a votat la 14 februarie 2019. Directiva va fi semnată de ambele instituţii şi va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar noile măsuri se vor aplica la 30 de luni de la intrarea în vigoare.

 

Adaugati comentariu