„Recordul” săptămânii: 223 km/h, pe autostrada Bucureşti-Braşov

Poliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliţiei Române au depistat, săptămâna trecută, 68 de persoane care conduceau cu viteze de peste 180 km/h. Cea mai mare viteză înregistrată a fost de 223 km/h, pe autostrada Bucureşti-Braşov.viteză

De asemenea, poliţiştii au depistat 8 şoferi sub influenţa băuturilor alcoolice. Au fost întocmite 2 dosare penale şi aplicate 6 sancţiuni contravenţionale, fiind reţinute şi permisele de conducere.

În perioada 18 – 24 iunie 2018, poliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliţiei Române au depistat 68 de şoferi care circulau cu viteze de peste 180 km/h pe autostrăzi, 10 dintre aceştia fiind înregistraţi de aparatul radar conducând cu viteze de peste 200 km/h.

Cea mai mare viteză, 223 km/h, a fost înregistrată în după-amiaza zilei de 23 iunie, când poliţiştii au înregistrat un bărbat care conducea, pe Autostrada A3 Bucureşti-Braşov, cu viteza de 223 km/h. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 2.900 de lei şi i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.

De asemenea, poliţiştii au depistat 8 conducători auto ce se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. Astfel, în 2 cazuri au fost întocmite dosare penale, iar în celelalte 6 cazuri au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, fiind luată totodată măsura complementară a reţinerii permisului de conducere şi eliberarea unei dovezi fără drept de circulaţie.

Când se aplică sancţiunile

Conform OUG nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice (Codul Rutier), viteza maximă admisă pe autostradă este de 130 km/h. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că limita maximă se poate modifica, pentru motive legate de siguranţa rutieră, atunci când se circulă în condiţii meteo nefavorabile sau pe anumite segmente de drum, acest lucru fiind semnalizat prin indicatoare rutiere.

Depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (în prezent, între 1.305 şi 2.900 de lei).

Totodată, se aplică sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic certificat şi depistată ca având o concentraţie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, poate solicita acestuia să i se recolteze probe biologice de către unităţile sau instituţiile medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.

Conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune.

 

 

Adaugati comentariu