Leasingul operaţional reprezintă o soluţie de reducere a costurilor pentru companiile care vor doar să opereze o flotă de maşini, externalizând administrarea şi proprietatea acesteia. La “Fleet Management Conference 2015”, trei manageri de parcuri auto mari au vorbit despre experienţa lor în gestionarea unor asemenea flote.
Piaţa de leasing operaţional a depăşit 53.600 de autovehicule în administrare la finalul trimestrului III, cu 14% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, fiind într-o continuă creştere, mai ales în oraşele în care activează marile companii, româneşti sau multinaţionale.
De altfel, dezvoltarea serviciilor complete de leasing operaţional – finanţare şi administrare – este rezultatul evoluţiei normale a business-urilor, care se concentrează din ce în ce mai mult pe activităţile lor de bază, externalizându-şi activităţile secundare altor companii. De exemplu, în anii ’60, firmele din Europa occidentală decontau cheltuielile efectuate de angajaţi cu maşina personală în timpul programului de lucru, iar mai apoi au început să cumpere autovehicule pe care le puneau la dispoziţia angajaţilor pentru desfăşurarea sarcinilor de serviciu. Cu timpul, companiile au realizat că puteau obţine finanţare pentru flota de autovehicule, în timp ce banii necesari pentru achiziţia de autovehicule puteau fi folosiţi pentru alte investiţii. Aceste servicii financiare s-au transformat ulterior în servicii de administrare de flote.
Odată riscurile transferate către o altă companie, era normal ca şi serviciile de întreţinere a flotei de autovehicule să fie oferite de acelaşi furnizor. Iar în acest model de business, au devenit evidente imediat beneficiile leasingului operaţional:
- Sunt incluse atât aspectele de finanţare, cât şi serviciile de întreţinere şi alte servicii precum asigurarea, avizarea daunelor etc;
- Nu există impact asupra bilanţului clientului, iar acesta poate folosi fondurile disponibile pentru alte necesităţi importante pentru companie;
- Compania de leasing operaţional preia riscurile aferente valorii reziduale şi serviciilor de întreţinere;
- Bugetare facilă datorată existenţei unei rate lunare fixe;
- Compania de leasing operaţional preia toate sarcinile administrative.
OMV Petrom mizează pe telematică
Flota OMV Petrom numără 2.500 de autovehicule operate sub contract de leasing operaţional şi este formată din modelele a patru constructori. Peste 60% din parcul auto al companiei are o utilizare multiplă.
Flota noastră este divizată în maşini de echipă, care sunt folosite de un grup de oameni bine definit şi în maşini de producţie, fiecare dintre acestea având zilnic 5-6 utilizatori. Maşinile de producţie sunt disponibile în 19 centre din ţară, folosirea lor realizându-se cu ajutorul unui sistem informatic de alocare, implementat în urmă cu patru ani”, explică Radu Ciobanu, Senior Departament Manager Corporate Fleet Management OMW Petrom.
Gestiunea efectivă a flotei companiei este resposabilitatea unei echipe de 15 persoane, dintre care cinci se ocupă de analiza datelor transmise de sistemele telematice instalate pe maşini. “Avem astfel de sisteme încorporate pe 90% din vehiculele parcului nostru auto. Acest fapt ne-a permis să realizăm scheme privind comportamentul de conducere al şoferilor şi consumul de carburant. Concret, ca să pornească la drum, şoferul trebuie să se logheze în sistem, deci putem face o evaluare periodică a modului în care acesta conduce maşina. Am stabilit şi o matrice de consecinţe, astfel că numărul accidentelor a scăzut de trei ori, ceea ce înseamnă că avem costuri mai mici cu utilizarea vehiculelor”, arată şeful flotei OMV Petrom.
De altfel, Radu Ciobanu spune că, pentru administrarea parcului auto al companiei, echipa pe care o conduce s-a concentrat în acest an pe îmbunătăţirea gradului de ocupare a vehiculelor şi pe dimensionarea optimă a flotei.
Pentru returnare, maşinile sunt pregătite pentru a îndeplini condiţiile de uzură acceptabilă, pentru că deteriorarea suplimentară cade în sarcina utilizatorilor. De altfel, fiecare companie de leasing operaţional pune la dispoziţia clienţilor un Ghid de uzură acceptabilă, pentru ca procesul de evaluare să fie unul transparent.
“În general, reînnoirea a flotei este un moment sensibil. Trebuie să fim atenţi atât la menţinerea mobilităţii în cadrul companiei, cât şi la costuri, pentru că sunt momente în cadrul acestui proces în care flota ne creşte. Au venit maşinile noi şi nu au fost returnate cele care au ajuns la final de contract”, punctează şeful departamentului de Fleet Management.
Din punctul său de vedere, ţinând cont şi de propia sa experienţă, Radu Ciobanu crede că într-o companie cu o flotă contractată în leasing operaţional, fleet managerul îşi va găsi întotdeauna locul. “Exernalizarea finanţării şi administrării parcului auto nu reprezintă o ameninţare pentru managerul de flotă. Deşi sunt foarte multe aspecte pe care le acoperă outsourcingul, precum înmatricularea autovehiculelor, relaţia cu autorităţile, încheierea asigurărilor, o companie are nevoie şi de un fleet manager propriu”, conchide acesta.
Cum s-a unificat flota Ursus
Acelaşi punct de vedere privind rolul managerul unei flote utilizate în leasing operaţional este împărtăşită şi de Ludovic Bajko, fleet managerul de la Ursus Breweries. „Externalizarea nu este o ameninţare. Leasingul operaţional reprezintă un suport foarte bun pentru managementul parcului auto. Practic, în aceste condiţii, managerul de flotă este degrevat de o serie de sarcini şi se concentrează pe realizarea pe termen lung a bugetului de exploatare al parcului auto”, arată acesta.
Administrarea flotei Ursus a fost externalizată în 2010, moment când parcul de maşini număra peste 500 de vehicule din 20 de branduri. Contractul cu compania de leasing operaţional a prevăzut iniţial ca 300 de maşini să devină obiectul unei tranzacţii de tip Sale&Leaseback, numărul de branduri reducându-se la 17. În continuare, consultanţa acordată de compania de outsourcing a permis, ca doi mai târziu, numărul mărcilor să scadă la 5, o situaţie care se menţine şi în prezent, la o flotă ce depăşeşte 500 de vehicule.
Tot acest proces a permis unificarea parcului auto din punct de vedere al brandurilor şi, ca atare, la o îmbunătăţire a monitorizării acestuia, la implementarea unui sistem facil de control al mentenanţei şi la o eficientizare a bugetelor. De altfel, pot să spun că, prin externalizare, întreţinerea şi organizarea flotei se realizează complet transparent. Totodată, am standardizat alocarea vehiculelor, atât a celor destinate forţei de vânzări, cât şi a celor dedicate top managementului”, explică Ludovic Bajko.
Experienţa CEZ România în externalizare
Compania de furnizare a energiei electrice, CEZ România, se consideră un pionier al leasingului operaţional. Trecerea de la administrarea in-house a flotei la externalizare nu a fost însă simplă.
Decizia a fost adoptată de noi în 2008, pentru că ne-am propus – şi am reuşit – să înlocuim flota diversificată, care genera costuri mari. În acest sens, am identificat necesităţile, priorităţile şi capacităţile noastre speciale, pentru că procesul trebuia să fie rapid, eficient şi să menţină continuitatea. Apoi am definit gama de servicii necesare pentru desfăşurarea activităţii operaţionale, am întocmit caietul de sarcini, am lansat licitaţia şi astfel am selectat furnizorul de servicii destinate administrării flotei”, relatează Marius Trache, şef Serviciu Transporturi al CEZ România.
Totodată, numărul angajaţilor angrenaţi în administrarea parcului de maşini – care numără aproape 500 de vehicule – a scăzut de la câteva zeci de persoane la numai patru. “Pentru finanţarea şi administrarea flotei auto, sunt de părere că leasingul operaţional aduce numai avantaje. Dacă lucrurile sunt transparente, toată lumea are de câştigat”, subliniază Marius Trache.
În plus, acesta nu pierde din vedere eventuala oportunitate oferită de utilizarea, în viitor, a maşinilor « verzi ». “Avem în desfăşurare un asemenea proiect, în care ne gândim să promovăm utilizarea autovehiculelor electrice. Nu ştiu însă când îl vom şi implementa. De altfel, am avut un proiect-pilot la Piteşti, unde am montat o staţie de încărcare electrică rapidă. Nu am desprins încă o concluzie din acest demers”, arată Şeful Serviciului transport CEZ România.
(Articol publicat în revista FloteAuto, decembrie 2015 – ianuarie 2016)
Comentați?