Advertisement

rca
Home Administrare flote Asigurări RCA se ieftineşte pentru transportatori, dar se scumpeşte pentru persoane fizice

RCA se ieftineşte pentru transportatori, dar se scumpeşte pentru persoane fizice

ASF a înlocuit vechile aberaţii cu noi aberaţii: a redus primele pentru transportatori mutând cheltuielile nejustificate din preţurile RCA destinate acestora pe umerii persoanelor fizice, a avertizat astăzi deputatul PNL, Andreea Paul.

După mai mult de un an de tensiuni puternice între transportatori, piaţa de asigurări şi ASF, preţurile RCA au fost modificate/micşorate în favoarea transportatorilor. Reducerile sunt substanţiale pentru anumite categorii de autovehicule. De exemplu, prima medie RCA pentru autovehiculele de peste 16 tone în luna septembrie 2016 a fost de aproximativ 12.500 lei. După reanalizarea calculelor, prima RCA se reduce cu aproximativ 40%, ajungând la 7.534 lei. În această categorie există o expunere anuală, adică un număr de poliţe RCA vândute într-un an, de aproximativ 33.686.

Observăm, totodată, că pentru persoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 31 — 40 de ani care deţin autovehicule cu capacitatea cilindrică între 1200 — 1400 cmc, a rezultat un cost de 610 lei. Pentru această categorie, prima RCA a crescut cu 31%, de la un cost iniţial al RCA de 466 lei. În cazul acestei categorii, există o expunere anuală, adică un număr de poliţe RCA vândute într-un an de aproximativ 165.590. Numărul de poliţe RCA vândute persoanelor fizice din această categorie este de aproape 5 ori mai mare decât numărul de poliţe RCA în cazul categoriei autovehiculelor de peste 16 tone.

Andreea-PaulRezolvăm disfuncţionalităţile de pe piaţa românească de asigurări şi problema preţului RCA sau permitem mutarea cheltuielilor de pe umerii transportatorilor, pe umerii persoanelor fizice? Cam deodată, ASF a înlocuit vechile aberaţii cu noi aberaţii, iar efectele de contagiune de pe piaţa de asigurări se resimt deja pe celelalte pieţe financiare”, a afirmat deputatul PNL Andreea Paul.

În acest context, acesta a solicitat Parlamentului declanşarea unei anchete parlamentare şi audierea preşedintelui ASF pentru a afla răspunsurile clare la întrebări cheie:

1. Care au fost argumentele tehnico-economice pentru care valoarea poliţei RCA a fost semnificativ majorată pentru persoanele fizice?

2. Asistăm la o balansare a cheltuielilor de pe umerii transportatorilor, pe umerii persoanelor fizice?

3. Cine protejează consumatorul de produse de asigurări de practicile abuzive, uneori chiar ilegale cum relevă anchetele şi procesele aflate pe rol, ale companiilor de asigurări?

4. Care este cuantumul profiturilor exportate de către companiile de asigurări active în România ?i de ce nu sunt acoperite daunele asiguraţilor români similar cu practicile europene? Ce sume s-au cheltuit până acum din Fondul de Garantare şi de ce?

5. Este pregătit EXIM ASIG să intre pe piaţa de asigurări RCA?

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024,...

RCA
Asigurări

BAAR: Costurile cu piesele pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu 34%

Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au...

Menţinerea plafonării tarifelor RCA
Asigurări

Boloş: Menţinerea plafonării tarifelor RCA depinde de analiza pe care o face ASF

Menţinerea plafonării tarifelor RCA va fi decisă în baza unei analize pe...

Mașinile electrice
AsigurăriService

Mașinile electrice sunt implicate mai rar în accidente, dar reparația costă mai mult. Studii

Este mai puțin probabil ca mașinile electrice să fie implicate într-o coliziune...