Advertisement

paleți
Home Miscellanea Financiar Războiul din Ucraina va afecta puternic aprovizionarea cu paleți și ambalaje din lemn

Războiul din Ucraina va afecta puternic aprovizionarea cu paleți și ambalaje din lemn

Federația Europeană a Producătorilor de Paleți și Ambalaje din Lemn (FEFPEB) a anunțat că războiul din Ucraina va pune o presiune semnificativă, în săptămânile următoare, asupra furnizării acestor produse.

Anul trecut, Ucraina a exportat peste 2,7 milioane metri cubi de cherestea de rășinoase, o cantitate semnificativă fiind destinată producerii de paleți si ambalaje din lemn în UE, inclusiv în Franța, Germania, Italia, Olanda și Polonia. De asemenea, Ucraina a produs și exportat aproximativ 15 milioane de paleți, în principal în Europa.

”Încetinirea severă a economiei ucrainene și oprirea producției vor avea efecte directe grave asupra unor țări precum Ungaria, Italia și Germania (cei mai prolifici trei importatori de lemn de esență moale din Ucraina); și, de asemenea, un impact indirect în întreaga Europă prin dezechilibrarea pieței și creșterea concurenței pentru aprovizionarea cu lemn, limitată și prin presiunea în creștere a prețurilor”, a arătat asociația.

Având în vedere că Rusia exporta aproximativ 4,5 milioane metri cubi de cherestea de rășinoase în UE (Estonia, Germania și Finlanda fiind cei mai mari importatori), iar Belarus, alte aproximativ 3,1 milioane metri cubi, FEFPEB consideră că Europa va fi afectată semnificativ de sancțiunile comerciale care au fost introduse împotriva celor două țări.

Surse alternative de lemn, inclusiv din Scandinavia, Germania și statele baltice, pot acoperi doar o mică parte din deficit.

Pe de altă parte, asociația avertizează că aprovizionarea cu energie a fost, de asemenea, serios perturbată, crescând prețul combustibilului : ”Acest lucru va avea un impact semnificativ asupra costului tratamentelor termice și al uscării în cuptor a lemnului conform standardelor ISPM 15, asupra transportului și asupra costului total de producție – ducând inevitabil la creșterea prețului produselor”.

În opinia organizației, toate aceste provocări se adaugă presiunilor existente cauzate de criza mondială a transportului maritim, de penuria forței de muncă, de disponibilitatea scăzută și prețurile ridicate ale materiilor prime – inclusiv o penurie severă de oțel pentru producția de cuie – și, în general, de fluxurile de transport perturbate în întreaga lume.

„Evenimentele teribile care se desfășoară în Ucraina au avut un impact imediat asupra industriilor de toate tipurile, perturbând fluxurile comerciale vitale și reducând disponibilitatea multor materiale și bunuri. Livrările obișnuite de cherestea necesare pentru producția și repararea paleților și ambalajelor din lemn au fost afectate puternic, iar disponibilitatea a fost redusă semnificativ. Pe lângă provocările internaționale considerabile care există deja pe piață, ne așteptăm să vedem o tendință generală de creștere a prețului tuturor mărfurilor, inclusiv a lemnului”, a declarat Fons Ceelaert, secretarul general al FEFPEB.

 

CITEȘTE ȘI:

Războiul din Ucraina a afectat semnificativ comerțul mondial. Scădere de 5,6% în februarie

Câştigător desemnat pentru construcţia lotului 3 din Autostrada Ploiești – Buzău, parte din A7

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...