Advertisement

Volvo FH Koenigsegg One 1 - floteauto
Home Transporturi Provocare inedită: camionul Volvo FH vs. supercarul Koenigsegg One:1, pe circuit

Provocare inedită: camionul Volvo FH vs. supercarul Koenigsegg One:1, pe circuit

Volvo Trucks revine în atenția amatorilor de inedit printr-un nou film: ”Volvo Trucks vs. Koenigsegg”. Adică o confruntare pe circuit între un Volvo FH de 8 tone, dotat cu noua cutie de viteze I-Shift Dual Clutch, și un model Koenigsegg One:1, una dintre cele mai rapide mașini sport din lume. Cum s-a terminat cursa? Aflați în continuare.

Noua cutie unică de viteze I-Shift Dual Clutch produsă de Volvo Trucks este testată în noul film „Volvo Trucks vs. Koenigsegg”. În clipul video, autocamionul Volvo FH concurează împotriva unui Koenigsegg One:1 de 1.360 CP şi cu un raport putere/greutate de 1 la 1, ceea ce o transformă  în prima “megamaşină” din lume. Pentru a egaliza şansele, autocamionul Volvo FH va parcurge o tură de circuit în timp ce Koenigsegg parcurge două. În ciuda acestui lucru, este greu de prevăzut cine va învinge. Obiectivul cursei este de a supune cutia de viteze I-Shift Dual Clutch produsă de Volvo la testul extrem.

I-Shift Dual Clutch este o cutie automatizată cu dublu ambreiaj, unic pe piaţa vehiculelor de mare tonaj. Cu toate acestea, o tehnologie similară există deja la maşinile sport. Aşadar, aceasta a fost provocarea perfectă”, afirmă Jeff Bird, Director de teste pentru presă în cadrul Volvo Trucks.

Similarităţile dintre autocamionul Volvo FH cu I-Shift Dual Clutch şi maşina sport includ şi dinamica foarte bună, asigurată de schimbarea insesizabilă a vitezelor. Demonstraţia are loc pe circuitul de curse Knutstorp din sudul Suediei, cunoscut pentru terenul său deluros şi curbele dificile.

Poate părea un mediu neobişnuit pentru un autocamion de tonaj mare, dar adevărul este că, datorită ambreiajului său dublu, I-Shift Dual Clutch este deosebit de utilă în condiţii care necesită schimbarea frecventă a vitezelor. Schimbările line ale cutiei de viteze îi îmbunătăţesc semnificativ dinamica”, afirmă Jeff Bird.

La volanul autocamionului Volvo FH se află experimentatul Tiff Needell, un pilot cunoscut de curse de automobile. Fără a dezvălui rezultatele, Tiff – care nu a participat niciodată la concursuri cu un autocamion – admite că a fost impresionat de performanţele acestuia.

I-Shift Dual Clutch este absolut incredibilă. Iar aceasta se vede mai ales în rampe  – autocamionul nu ezită, schimbarea de viteze fiind insesizabilă. Când frânezi, schimbă către treptele inferioare foarte lin şi confortabil. Autocamionul are, cu siguranţă, inima unei maşini sport”, afirmă Tiff Needell.

Noua cutie de viteze cu dublu ambreiaj produsă de Volvo Trucks a fost lansată în Europa în luna iunie a acestui an şi este disponibilă pe toate pieţele în care se comercializează autocamionul Volvo FH cu motoare Euro 6 D13 de 460, 500 şi 540 CP.

Dacă sunteți interesați, puteți urmări și ce s-a întâmplat în spatele scenei:

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

motorină
CarburanţiTransporturi

Pentru transportatori, subvenția destinată accizei la motorină crește la 20 de bani/litru

În ședința de Executivului de miercuri, a fost aprobată Hotărârea de Guvern...

Arabia Saudită
Transporturi

România a semnat cu Arabia Saudită un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea transportului intermodal

România a semnat, luni, un Memorandum de Înţelegere cu Arabia Saudită pentru...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...

RO e-Transport
FiscalitateTransporturi

RO e-Transport la 1 iulie 2024: câteva clarificări utile pentru agenții economici

1 iulie 2024 a fost data anunțată de autoritățile fiscale ca aducând...