Propunerea Comisiei Europene privind standardul Euro 7 are tot mai mulți opozanți

Nu există un acord cu privire la standardul Euro 7 propus de Comisia Europeană, iar o serie de state din UE consideră că adoptarea sa ar duce la o creștere uriașă a costurilor de producție ale autoturismelor și camioanelor.Euro 7

”Vom face totul pentru a preveni intrarea în vigoare a acestei propuneri”, a declarat, într-un interviu acordat Agenției de Presă Poloneze (PAP), Andrzej Adamczyk, ministrul Infrastructurii din Polonia, care se ocupă și de domeniul Transporturilor.

Standardul Euro 7 propus, asupra căruia țările UE și Parlamentul European vor începe negocierile în cursul acestui an, va înăspri în mod semnificativ limitele de emisii ale vehiculelor.

La Strasbourg, a avut loc o reuniune a miniștrilor Transporturilor din Cehia (organizatorul întâlnirii), Germania și Italia, la care au participat de la distanță și cei din Slovacia, România, Ungaria și Portugalia.

„Suntem îngrijorați de propunerea pentru noul standard Euro 7, ce derivă din ambițiile foarte mari ale oficialilor UE și grupurilor din Parlamentul European, care forțează soluții ce nu se potrivesc cu realitatea. Acest lucru a fost confirmat la întâlnirea de la Strasbourg. Nu există un acord cu privire la standardul Euro 7 propus. Ne așteptăm ca proiectul de regulament să fie mai realist. Termenele propuse în prezent sunt imposibil de respectat”, a precizat ministrul polonez.

Acesta a adăugat că adoptarea noilor cerințe tehnice și tehnologice va încetini cercetarea pentru vehicule cu emisii zero. ”Permiteți-mi să vă reamintesc că standardul promovat Euro 7 se aplică mașinilor cu emisii. Adoptarea acestuia va avea ca rezultat o creștere uriașă a costurilor de producție pentru mașinile de pasageri și camioane pentru a-i îndeplini cerințele”, a mai spus Adamczyk.

El a subliniat că în viitor – în 2050 sau 2060 – pe drumurile UE vor circula doar mașini fără emisii și, prin urmare, nu are sens ca resurse financiare uriașe să fie implicate în standardul Euro 7, costuri care vor fi transferate consumatorilor.

„Toți vom purta povara acțiunilor Comisiei Europene. Industria auto și industria transporturilor vor suferi consecințe negative după introducerea acestor propuneri”, a aavertizat ministrul polonez.

Participanții la întâlnirea de luni au fost de acord că propunerea Comisiei Europene, care presupune introducerea unor noi standarde de emisie (așa-numitele EURO7), este cu siguranță prea extinsă. În opinia lor, aceasta amenință competitivitatea economiilor individuale ale statelor membre UE. Introdusă în forma prezentată, poate duce la o creștere semnificativă a prețului autoturismelor.

În 2022, Comisia Europeană şi-a prezentat propunerile cu privire la noile norme de poluare pentru autovehicule, cunoscute sub denumirea Euro 7, care ar urma să intre în vigoare începând din 2025.

Bruxelles ar dori în special ca testele referitoare la emisiile poluante ale vehiculelor să fie mai conforme cu condiţiile reale de trafic şi de asemenea să impună limite cu privire la emisiile de particule provocate de uzura frânelor şi pneurilor, în ideea de a reduce cu 35% emisiile de oxizi de azot ale autoturismelor şi utilitarelor uşoare comparativ cu normele precedente Euro 6.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

ISCTR își asigură RCA și Casco flota de 221 vehicule, cu un buget de peste 1 mil. lei

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 9,1% în ianuarie 2023

 

 

 

Adaugati comentariu