Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 9,1% în ianuarie 2023

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 9,1% în ianuarie 2023, comparativ cu luna similară din 2022, valoarea FOB a acestora fiind de 3,2 miliarde de euro, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, importurile au urcat cu 13,3%, la 3,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul internațional cu mijloace de transport s-a înregistrat în prima lună a acestui an un deficit de aproximativ 100 de milioane de euro.Exporturile de mijloace de transport

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 2,6 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 9,9% comparativ cu rezultatul înregistrat în ianuarie 2022.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 44,2% în totalul exporturilor României, cel mai ridicat nivel pe grupe de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în ianuarie 2023, aproximativ 3,3 miliarde de euro, în creștere cu 13,3% față de luna similară de anul trecut. Din această valoare, 2,6 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 17,8% comparativ cu ianuarie 2022.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 34,5% în totalul importurilor naționale.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în prima lună a acestui an a crescut cu 203,6 milioane euro, la aproximativ 2,3 miliarde euro, în condiţiile în care exporturile au urcat cu 6%, la 7,2 miliarde euro, iar importurile s-au majorat cu 6,8%, la 9,5 miliarde de euro.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 37,8% în primele două luni din 2023

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 15,5% în luna februarie 2023

 

 

 

Adaugati comentariu