Propunere legislativă: Noi condiţii pentru obţinerea permisului auto

Un grup de 31 de parlamentari au depus la Senat o iniţiativă legislativă care va obliga persoanele care urmează cursurile şcolilor auto să promoveze şi un curs de prim ajutor pentru obţinerea permisului de conducere.şcolile de şoferi

Practic, proiectul va completa OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin introducerea a două noi aliniate la art. 23:

– „În vederea obţinerii permisului de conducere candidaţii au obligaţia de a efectua, pe parcursul activităţilor de pregătire teoretică şi practică, şi promova un curs de prim ajutor în trafic”.

– „Programa, modalităţile de organizare şi desfăşurare a cursului de prim ajutor în trafic, lista centrelor autorizate pentru instruirea şi testarea teoretică şi practică şi baremul de promovare se stabilesc şi se actualizează prin ordin comun al ministrului Sănăţii şi al ministrului Afacerilor Interne”.

scoala-auto-floteautoPotrivit iniţiatorilor, rata mare a mortalităţii se înregistrează în accidentele rutiere survenite în afara localităţii şi în mediul rural. „Din cele 2.300 de decese prin accidente rutiere din România doar 20% (450 de cazuri) au avut loc în urban, unde teroretic sunt mai multe resurse medicale disponibile, dar 80% au loc în afara localităţii şi în mediul rural, acolo un de timpii de intervenţie cresc, „se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Iniţiatorii mai arată că în Europa există 16 state, printre care Marea Britanie, Germania, Norvegia, Elveţia şi Danemarca, care au implementat deja obligativitatea instruirii şi testării măsurilor de prim ajutor pentru toşi cei care doresc să obţină un permis de conducere.

 

 

Adaugati comentariu