Propunerea legislativă a unui grup de parlamentari ce prevede înfiinţarea unui Birou unic de înmatriculare auto în cadrul RAR zace de mai bine jumătate de an în sertarele deputaţilor.
Potrivit proiectului de lege, noua entitate nu va avea personalitate juridică, fiind constituită prin comasarea structurilor necesare din Ministerul Transporturilor şi MAI.
Iniţiativa apartine deputatului Mihai Weber şi este destinată eficientizării şi simplificării procedurii de înmatriculare a autovehiculelor, prin crearea unei locaţii comune, cu proceduri administrative comasate în acelaşi spaţiu, diminuând birocraţia existentă şi reducând semnificativ costurile şi numărul deplasărilor necesare solicitantului.
Astfel, iniţiatorul legii consideră că populaţia va avea un acces rapid la toate serviciile necesare înmatriculării auto şi că vor putea fi dispuse acţiuni uniforme în cazurile de creştere temporară a numărului de solicitări.
Acesta reiterează faptul că „actuala procedură de înmatriculare a autovehiculelor este greoaie şi birocratizată excesiv, implicând multiple autorităţi şi demersuri premergătoare necesare finalităţii urmărite”.
„Unificarea serviciilor de înmatriculare se va realiza într-o prima faza prin încheierea de protocoale de colaborare între instituţiile implicate în procedură, pentru a comasa în acelasi spaţiu al Registrului Auto Român resursele umane proprii şi ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a echipamentelor necesare. Procedura este simpla, în sensul ca acelaşi număr de lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne, care în prezent lucrează în propriile sedii va desfăşura aceeaşi activitate de înmatriculare, dar în sediile R.A.R”, explica deputatul Mihai Weber.
Potrivit acestuia, initiaţiva legislativa nu implică eforturi bugetare pentru că presupune într-o prima etapă exclusiv o relocare de cadre şi echipamente.
Textul proiectului de lege prevede că activitatea Biroului unic de înmatriculare a autovehiculelor se desfăşoara în spatiile puse la dispoziţie şi amenajate corespunzător de către structurilor teritoriale ale R.A.R. Totodată, mijloacele tehnice necesare desfăşurării activităţii Biroului unic de înmatricualre a autovehiculelor vor fi puse la dispoziţie de către fiecare minister pentru funcţionarii din subordinea sa.
Conform iniţiativei legislative, softul necesar eficientizării activităţii Biroului unic de înmatriculare a autovehiculelor va fi achiziţionat de către Ministerul Transporturilor, care are obligaţia de a asigura implementarea acestuia până la data de 1 ianuarie 2019.
Proiectul de lege a fost respins de Senat în şedinţa din 17 octombrie 2017, dar Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz.
Nici Guvernul nu susţine iniţiativa parlamentara. Ca atare, la propunerea deputatului Marius Bota, s-a cerut Ministerului de Interne şi Ministerului Transporturilor să se pună de acord în vederea susţinerii unui demers legislativ „pentru ca cetăţeanul să nu mai fie plimbat în mai multe locuri şi cu termene diferite de programare”.
Comentați?