Proiecte rutiere prioritare

Autostrăzile Lugoj – Deva şi Sebeş-Turda, continuarea programului de construcţie a cel puţin 11 variante de ocolire sau reabilitarea podului de la Giurgiu peste Dunăre sunt câteva dintre proiectele de care Ministerul Transporturilor vrea să se ocupe cu prioritate.Baia Mare - Suceava.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Transporturilor, proiectele de infrastructură rutieră prioritare pentru anul 2018 si perspectiva 2019-2021, sunt:

– continuarea lucrărilor la autostrada Lugoj – Deva, autostrada Sebeş Turda;

– revizuirea documentaţiei tehnico-economice şi începerea lucrărilor pentru autostrada Piteşti-Sibiu;

– realizarea coridoarelor de legătură cu autostrăzile, prin intermediul drumurilor europene şi drumurilor expres;

– continuarea programului de construcţie a variantelor de ocolire (ex: Târgu Mureş, Bacău, Carei, Craiova Sud, Târgu Jiu, Caracal, Comarnic, Buşteni, Câmpina, Mihăileşti, Săcuieni);

– reabilitare poduri şi pasaje (ex: reabilitare pod Giurgiu peste Dunăre, pasaje supraterane peste drumul de centură al municipiului Oradea).

In 2018, Ministerului Transporturilor ii sunt alocate 9,132 miliarde de lei credite bugetare, in crestere cu 0,9% fata de 2017, si 30,911 miliarde de lei, credite de angajament.

Potrivit autoritatilor, fondurile vor fi utilizate in special pentru consolidarea investitiilor din infrastructura de transport, urmand ca pentru proiectele prevazute de Master Planul General de Transport sa asigure premisele necesare cresterii absorbtiei fondurilor europene. Totodata, autoritatile vor apela si la Fondurile Europene Structurale si de Investitii – FESI, care sprijina si investitiile destinate construirii si modernizarii retelelor TEN-T.

Cresterea absorbtiei fondurilor europene pentru modernizarea infrastructurii rutiere are mai multe sanse de realizare acum, dupa ce Romania a indeplinit toate conditionalitatile ex-ante aferente sectorului de transport, eliminandu-se, astfel, riscul de suspendare a finantarii din fonduri structurale si de investitii.

De altfel, Romania poate obtine un credit de 1 miliard de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI), pentru a acoperi contributia bugetului de stat pentru cofinantarea unor proiecte prioritare de transport, din cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind Contractul-cadru de finantare, acesta fiind deja transmis Parlamentului pentru dezbatere si adoptare.

Adaugati comentariu