Advertisement

companiile mari
Home Administrare flote Asigurări Proiect: În cazul falimentului unui asigurător, despăgubirile nu vor depăşi 450.000 lei

Proiect: În cazul falimentului unui asigurător, despăgubirile nu vor depăşi 450.000 lei

Asiguraţii sau păgubiţii unei companii de asigurări care intră în faliment vor primi despăgubiri în limita unui plafon de maximum 450.000 lei, potrivit unui proiect de lege privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, postat pe site-ul Finanţelor.

„Funcţia Fondului este aceea de a plăti despăgubiri/indemnizaţii creditorilor de asigurări ai societăţilor de asigurare aflate în faliment, într-o anumită limită stabilită ca plafon de despăgubire. Astfel, atât pentru categoria asigurărilor generale, cât şi pentru categoria asigurărilor de viaţă, s-a stipulat un plafon de garantare de 450.000 lei pentru un creditor de asigurare al unui asigurător aflat în faliment”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de act normativ.

proiect-falimentului-asigurator-despagubirile-nu-vor-depasi-450-000-lei-floteauto
Plăţile vor fi făcute în maxim 90 de zile de la data deschiderii procedurii de faliment

În plus, proiectul stabileşte şi modul de calcul pentru contribuţiile companiilor de asigurări la acest Fond. Astfel, acestea se vor calcula separat pe cele doup categorii de asigurpri, respectiv asigurpri generale şi asigurpri de viaţă. „Cota procentuală a contribuţiilor datorate de asigurători nu va depăţi 10% din primele brute încasate de asigurători din activitatea de asigurări directe”, se menţionează în proiect.

Un capitol distinct inserat în textul proiectului priveste procedura şi condiţiile de efectuare a plăţilor din Fond, fiind stipulate dispoziţii care reglementează constatarea şi evaluarea daunelor de către Fond, în perioada cuprinsă între data închiderii procedurii de redresare financiară şi cea a denunţării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment împotriva unui asigurător.

Referitor la limitarea despăgubirilor acordate de Fond în cazul falimentului unei societăţi de asigurări la 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro), Asociaţia Societatilor de Service Auto Independente din România (ASSAI) afirmă că prevederea este împotriva intereselor asiguraţilor şi păgubiţilor şi încurajează firmele de asigurări să adopte soluţia falimentului.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

auto
Asigurări

Piaţa poliţelor auto a crescut, anul trecut, la 13 miliarde de lei

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, RCA şi Casco, s-a situat...

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...

auto
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024,...