Advertisement

Euro 7
Home Piaţa auto Probele în trafic de măsurare a gazelor poluante la maşinile diesel pot atinge o diferenţă de 400% faţă de cele din laborator

Probele în trafic de măsurare a gazelor poluante la maşinile diesel pot atinge o diferenţă de 400% faţă de cele din laborator

Comisia Europeană consideră că scandalul motoarelor diesel trucate de Volkswagen „este irelevant” în ceea ce priveşte planurile sale de introducere a noilor teste care să măsoare emisiile autovehiculelor şi în trafic, nu doar în laborator.

Cele 28 de state membre şi CE au stabilit, într-un comitet tehnic, că autovehiculele din trafic pot depăşi cu 110% limitele fixate fără a se considera infracţiune, într-o perioadă tranzitorie, din septembrie 2017 (pentru modele noi), în septembrie de 2019 (pentru toatele autovehiculele noi).

Ulterior, vor putea depăşi cu 50% limita fixată, de 80 miligrame de oxid de azot (NOx, o substanţă cancerigenă) per kilometru, la maşinile diesel, din ianuarie 2020 în cazul modelelor noi şi ianuarie 2021 în cel al tuturor autovehiculelor noi. Aceste cifre sunt „mai puţin ambiţioase” faţă de cele propuse iniţial de CE.

Acordul va trebui acum să treacă prin Parlamentul European, care îl poate aproba sau respinge, dar nu să îl modifice prin amendamente. Comisia speră ca acest nou sistem de teste reale în trafic să fie adoptat la începutul lui 2016.

Acordul va permite ca, de la 1 septembrie 2017, probele reale de emisii să determine dacă un model nou de autovehicul primeşte aprobarea de a fi scos pe piaţă.

CE pregătea această legislaţie pentru introducerea, obligatoriu, a testelor complementare în condiţii reale de mers dinainte de izbucnirea scandalului Volkswagen.

„Desigur, (cazul) Volkswagen este relevant în termeni de context. Dar este irelevant pentru introducerea testelor de emisii reale în trafic”, a declarat purtătorul de cuvânt Lucia Caudet, la conferinţa de presă zilnică a Executivului comunitar, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Referitor la decizia ţărilor de a continua să permită producătorilor ca autovehiculele să polueze, în testele din trafic, peste limitele stabilite de Uniunea Europeană, purtătorul de cuvânt a precizat că implementarea acestui tip de test a fost examinată din momentul în care organismul european a devenit conştient de aceste discrepanţe.

„O altă chestiune este dacă e necesară deschiderea unei cercetări penale pentru comportament ilegal”, a spus purtătorul de cuvânt.

Caudet a afirmat că CE „doar face propuneri statelor membre” şi că era necesar „un compromis între aceste ţări pentru a face posibile noile teste”.

„Pentru noi este un pas important”, a concluzionat ea, „ţinând cont că în prezent probele în trafic de măsurare a gazelor poluante la maşinile diesel pot atinge o diferenţă de 400 % faţă de cele din laborator”.

Aceste probe din laborator, deocamdată singurele obligatorii, sunt cele utilizate în prezent în cazul controalelor de care Volkswagen a trecut prin trucarea motoarelor.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Volkswagen California
Piaţa auto

Volkswagen California. O nouă generație pentru legendă

California este furgoneta-camper iconică. După ce a construit peste 280.000 de unități...

Înmatriculările de autoturisme noi
Piaţa auto

Înmatriculările de autoturisme noi în UE au urcat cu 4,6%. România, pe locul 14

În primele 5 luni din 2024,  înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea...

Piaţa auto

Colaborare IVECO – Foton în domeniul vehiculelor comerciale

IVECO și Foton, unul dintre cei mai importanți producători de vehicule comerciale...

vehicule rutiere
Piaţa auto

INS: Parcul național de vehicule rutiere numără 10,3 mil. unități la finalul anului 2023

Numărul total de vehicule rutiere înmatriculate în circulaţie, în evidenţele Direcţiei Generale...