Rabla Local
Home Finanţare Fonduri publice Primăria Ploieşti nu are bani pentru programul Rabla Local în 2022

Primăria Ploieşti nu are bani pentru programul Rabla Local în 2022

Primăria Ploieşti a anunţat că bugetul de care dispune nu-i permite să susţină Programul naţional privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local.

”Primăria Municipiului Ploieşti a analizat modalitatea aplicării, la nivel local, a Programului naţional privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla local, derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului de Mediu. (…) Având în vedere prevederile Ghidului de finanţare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate, publicat în Monitorul Oficial nr. 832 din 24.08.2022, precum şi faptul că sumele destinate punerii în aplicare a acestui program, la nivel local, nu sunt prevăzute direct către bugetele locale, s-a apreciat că, în cursul acestui an, bugetul Municipiului Ploieşti nu poate susţine Programul naţional privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla local”, arată Primăria Ploieşti.

Municipiul Ploieşti se încadrează la acordarea unei finanţări pentru cel puţin 50.000 de autovehicule uzate. Sumele aferente finanţării ar trebui asigurate iniţial din bugetul local, urmând a fi decontate ulterior în baza contractelor de finanţare încheiate între primării şi Administraţia Fondului pentru Mediu.

Cum se derulează programul Rabla Local

În 30 august, Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat lansarea Programului privind casarea autovehiculelor uzate, Rabla Local.

Astfel, începând de vineri, 23 septembrie 2022, solicitanții unități administrativteritoriale organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu și subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București își vor putea crea conturi de utilizator pentru înscrierea în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.

Ulterior, în perioada 30 septembrie 2022, ora 10:00 – 25 noiembrie 2022, ora 14.00 sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanțare, solicitanții vor depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.

Potrivit AFM, este foarte important ca persoana fizică care dorește să se înscrie în
program:
– să verifice dacă UAT-ul pe rază căruia își are domiciliul participă în cadrul acestui program;
– să caseze și să radieze autovehiculul uzat numai după ce se asigură că primăria localității pe raza căreia își are domiciliul participă în program.

Suma alocată sesiunii de finanțare este de 50.000.000 lei.

În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate obţine finanţare pentru cel mult:
– 100 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie ≤ 1.000 de locuitori;
– 500 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 1.001 şi 5.000 de locuitori;
– 1.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori;
– 5.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori;
– 20.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 50.001 şi 200.000 de locuitori;
– 50.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie ≥ 200.001 de locuitori.

În cadrul unei sesiuni de înscriere, unui solicitant i se poate aproba o singură cerere de finanţare, prima transmisă la AFM care este selectată pentru finanţare.

În cadrul acestui program, în schimbul casării unui autovehicul mai vechi de 15 ani, persoana fizică primește un stimulent în valoare de 3.000 lei, jumătate din sumă fiind suportată de AFM și jumătate din bugetul local.

”Începând din 23 septembrie 2022, UAT-urile care doresc să participe în program își vor crea conturi de utilizator. Dacă au deja conturi în aplicație, le vor utiliza pe acelea. Apoi, din data de 30 septembrie 2022, ora 10:00, vor depune cererile de finanțare în aplicație. Persoanele fizice interesate trebuie să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program și să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere.”, a precizat preşedintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

Este considerat eligibil proprietarul de autovehicul uzat care îndeplineşte următoarele condiţii la data solicitării stimulentului pentru casare:

  • este persoană fizică cu domiciliul/reședința în România;
  • are domiciliul/reședința pe raza teritorială a UAT-ului solicitant de finanțare;
  • deţine în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin 5 ani și se află în evidențele fiscale ale UAT-ului solicitant de finanțare;
  • nu este înregistrat cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local, conform prevederilor legale în vigoare;
  • nu a obţinut şi nu este pe cale să obţină finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul Rabla Clasic sau prin Programul Rabla Plus, pentru același autovehicul uzat cu care participă în Program;
  • nu este condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiții:

  • este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant;
  • la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
  • conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Potrivit AFM, beneficiarul stimulentului de casare se angajează că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Noile tarife de referință pentru polițele RCA

Modificări în sistemul de plată a parcării la aeroportul Henri Coandă

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

microbuze electrice școlare
Fonduri publice

Autoritățile locale au primit fondurile pentru microbuzele electrice şcolare

La Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca,...

programele Rabla
Fonduri publice

A doua sesiune de înscriere pentru persoane fizice, juridice și UAT-uri în programele Rabla

Administrația Fondului pentru Mediu organizează, în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie...

rabla local
Fonduri publice

AFM prelungește înscrierea în cadrul programului Rabla Local

Persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate...

rabla
Fonduri publice

O nouă sesiune de înscriere a producătorilor în cadrul programelor Rabla

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va organiza, în perioada 29 august –...