Deşi Nissan a devenit un etalon în segmentul crossover-urilor compacte, iată că japonezii atacă prin noul Pulsar „clasa Golf“. În care are o poziţie similară cu a lui Peugeot 308: alternativă neaşteptată.
Noul Nissan Pulsar este, practic, înlocuitorul defunctului Tiida, model „canibalizat“ de crossover-ul Qashqai, deşi avea multe calităţi de ordin practic. Pulsar le readuce în actualitate, dar într-un pachet care împrumută multe detalii de design de la noua generaţie Qashqai, maşina care arătând cel puţin plăcut din mai toate unghiurile. Dar în special din faţă. Asta în timp ce Peugeot 308 mizează pe un stil cu tentă germanică, fiind mai sobru şi mai business.

Spaţiul interior al lui Pulsar este mai generos, modelul japonez fiind mai lung cu 13 cm şi mai înalt cu 6 cm decât Peugeot 308, cu un plus de 8 cm şi la ampatament. Cifrele astea se văd cel mai bine când se stă pe banchetă, unde pasagerii sunt mai relaxaţi în Pulsar chiar decât în multe modele din clasele superioare. E drept că Pulsar se foloseşte de două trucuri pentru această impresie: scaunul şoferului nu culisează în spate la fel de mult ca la alte maşini, iar volumul portbagajului este mai redus cu aproape 100 de litri decât la 308. Însă, după părerea mea, Nissan a decis corect: n-am auzit niciodată geamantane care să se plângă că le dor genunchii la drumuri mai lungi.

Portbagajul poate fi mărit prin rabatarea banchetei, însă asta dă naştere unui prag uriaş de vreo 15 centimetri, dar şi unui spaţiu total de 1.385 de litri. Peugeot 308 are un volum total compabil, darmic, ovalizat, arată ciudat, însă completează bine poziţia ceva mai sportivă, iar instrumentarul poziţionat deasupra lui elimină nevoia unui head-up display (chiar dacă turometrul inversat e un exemplu de simetrie prost înţeleasă). De fapt, pentru cei cu picioare lungi, pentru că spaţiul la cap este chiar mai bun decât în Pulsar.

Mutându-ne pe locurile din faţă, în special pe cel din stânga, situaţia confortului se schimbă: scaunul mai profilat de la Peugeot înseamnă că în 308 vei obosi mai greu pe un drum şerpuit, plus că poziţia la volan este mai joasă, mai apropiată de norma segmentului. Volanul mic, ovalizat, arată ciudat, însă completează bine poziţia ceva mai sportivă, iar instrumentarul poziţionat deasupra lui elimină nevoia unui head-up display (chiar dacă turometrul inversat e un exemplu de simetrie prost înţeleasă). De fapt, întreaga planşă de bord a lui 308 este destul de îndrăzneaţă, cu un design minimalist şi o lipsă a butoanelor care ar putea să-i sperie pe unii, însă avangardismul designului este uşor sabotat de calitatea plasticelor. Ecranul tactil cu meniul fix integrat pe cele două margini este uşor de folosit şi destul de intuitiv, totul culminând cu potenţiometrul pentru volum care merge aproape ca la un sistem Hi-Fi premium.
La Pulsar totul e mai simplu: designerii n-au vrut să inoveze nimic, astfel că vine cu un interior corect – chiar dacă destul de plictisitor – cu elemente preluate de la alte modele Nissan. Plasticul tare şi inserţia fadă îi dau interiorului lui Pulsar un aer utilitar, dar şi o puternică impresie de soliditate şi robusteţe, cumva antagonice faţă de exteriorul mai elegant.
Cele două maşini sunt, deci, destul de diferite, însă au ceva în comun – ceva care în urmă cu zece ani ar fi fost de neimaginat pe nişte modele de clasă compactă: motoare cu cilindree mai mică de 1,2 litri, din noul curent „downsizing“. Ar fi fost păcat ca poziţia de condus din Peugeot 308 să fie irosită de o motorizare slabă. Varianta 1.2 PureTech Turbo 130 sună şi trage foarte bine, producând un sunet bolborosit interesant. Nici cutia nu e rea ca etajare, însă levierul schimbătorului e o idee prea lung, iar precizia e perfectibilă. Totuşi, nu e suficient cât să ştirbească din plăcerea pe care 308 o poate oferi graţie unei direcţii pertinente şi unui ruliu minim. Suspensia este şi ea silenţioasă, chiar dacă, surprinzător, e mai rigidă ca la Pulsar.

Înclinaţia către viaţa de familie pe care spaţiul generos de la interior o sugerează este confirmată şi de comportamentul dinamic al lui Pulsar. Direcţia moale şi necomunicativă este utilă în oraş, însă în afara lui te obligă să fii extra-precaut în viraje, unde nici suspensia moale şi nici ruliul considerabil nu ajută. Motorul face faţă fără probleme masei maşinii, iar cei patru cilindri (nu trei, ca la 308) îi conferă o mai bună silenţiozitate. Având cu 15 CP şi 40 Nm mai puţin, în timp ce masa e mai mare cu 180 kg, se explică plusul de sportivitate pentru 308.
Cu motorizările de bază, ambele modele pleacă de la peste 16.000 de euro preţ de listă, Pulsar având un avantaj de peste 600 de euro, care creşte la peste 1.000 de euro în cazul variantei de 130 CP a lui 308 (cum era cea din testul nostru). Pur şi simplu decent în condiţiile în care consumul teoretic promis e în zona „cinci la sută“.
(Articol publicat ]n revista Flote Auto, iunie 2015)
Comentați?