Advertisement
Home Piaţa auto Industrie auto Porsche sprijină secția Ceramică-Sticlă-Metal a UNArte

Porsche sprijină secția Ceramică-Sticlă-Metal a UNArte

Porsche a semnat un parteneriat cu Universitatea Națională de Arte prin care va contribui la construirea unei forje noi și la utilarea atelierului secției cu scule și unelte specifice modelării fierului prin forjare.

Ceramică, sticlă și metal: cele mai importante materiale necesare pentru designul și construcția unei mașini.Însă tehnica tradițională a forjării fierului este din ce în ce mai rar întâlnită în țara noastră. Iar secția de Ceramică-Sticlă-Metal a UNArte București încearcă să contribuie la renașterea acestui meșteșug.

Studenții tuturor departamentelor vor avea astfel ocazia sa învețe tehnicile de bază în forjarea fierului într-un atelier ce va fi gândit și dotat cu tot ce este necesar pentru lucrul la forjă. ”Arta și artiștii joacă un rol foarte important în istoria și în strategia Porsche”, explică Adrian Pascu – Director Importator Porsche pentru România. ”Prima mașină sport Porsche a pornit de la un vis – al lui Ferry Porsche – iar silueta sa a devenit o adevărată operă de artă, replicată, cu mici ajustări, pe toate modelele noastre. De aceea, acest parteneriat a venit atât de natural pentru noi. Fiind un sprijin la început de drum pentru tinerii artiști care, de ce nu, vor ajunge poate să creeze siluetele mașinilor de mâine. În plus, acest parteneriat răspunde perfect valorilor Porsche: tradiție, creație și inovație.”

”Ceramica, sticla, metalul sunt materii care se pot întrupa în forme artistice prin puterea creatoare, purificatoare a focului și prin știința creației care se dobândește în școală”, spune Lucian Butucariu, Profesor Universitar Doctor și Director al departamentului Ceramică-Sticlă-Metal din cadrul UNArte. ”Ca ideal, creația unei forme artistice din ceramică, sticlă sau metal presupune parcurgerea unui drum ce duce la o formă capabilă să ofere satisfacții vizuale, spirituale, o formă ce reprezintă întruparea unui vis. Și pentru că actul de creație are nevoie și de repere în care să te regăsești, acestea trebuie căutate în zonele de vârf ale creației umane, acolo unde tehnologia, perfecțiunea formei, rafinamentul, tradiția se reunesc sub un anumit nume. Porsche în mod sigur este unul din aceste repere în care actul creației capătă valențe superlative, conducându-te într-o lume în care visul devine realitate”.

2023, an aniversar pentru marca Porsche și Departamentul Ceramică – Sticlă – Metal al UNArte București

Anul 2023 este unul aniversar atât pentru marca PORSCHE, care împlinește 75 de ani de la lansarea primei sale mașini sport, cât și pentru Departamentul Ceramică – Sticlă – Metal al UNArte București, care sărbătorește 65 de ani de la înființare. Astfel, colaborarea își propune să marcheze atât această dublă aniversare. Dar și aprecierea pentru frumos și totodată funcțional, pentru creativitate, pentru păstrarea tradițiilor. Precum și interesul pentru inovație pe care Porsche și Departamentul Ceramică – Sticlă – Metal le au în comun.

De aceea, câțiva studenți ai departamentului Ceramică – Sticlă – Metal, alături de cadre didactice și de coordonatorul proiectului, Lect. univ. dr. Ionuț Marin, vor crea o serie limitată de lucrări pornind de la silueta emblematică și aproape neschimbată a mașinilor sport Porsche. Mai exact, studenții vor crea șapte interpretări ale caroseriei sau ale detaliilor de design specifice mărcii Porsche, transpuse în tehnici consacrate ale ceramicii, sticlei și metalului.

Sprijinirea artei a devenit tradiție la Porsche, iar anul aniversar 2023 se anunță unul plin de evenimente dedicate diferitelor forme de exprimare artistică. Seria de manifestări dedicate celor 75 de ani de Porsche a debutat în România cu un vernisaj de excepție la Art Safari, intitulat ”Driven by Dreams”. Realizată împreună cu Porsche Museum, expoziția prezintă istoria în imagini a brandului prin 75 de imagini de colecție, postere, afișe și reclame Porsche din ultimii 75 de ani și a fost deschisă publicului până pe 14 mai.

Porsche a avut și o a doua expoziție temporară găzduită de Art Safari anul acesta, organizată pe 28 martie, în care mai mulți artiști și-au prezentat creațiile inspirate de pasiunea pentru modele emblematice Porsche, de la picturi în cafea sau acrilic, la sculpturi și artă culinară.

Camionul Porsche Heritage Truck, realizat de Porsche Museum și prezent în premieră mondială la București, în Piața Constituției, între 30 aprilie și 5 mai, este o altă mostră de celebrare a artei, dar și a moștenirii istorice a brandului. România a fost prima țară în care acesta a fost prezentat, urmând să ajungă, de aici, în toate colțurile lumii.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Volkswagen
Industrie auto

Volkswagen ia în discuție reducerea forței de muncă pentru a-și recăpăta competitivitatea

Sub presiunea mai multor factori economici, în special concurența mărcilor chineze pe...

hella
Industrie auto

Compania Hella își extinde biroul din ElectroPutere Parc Craiova

Furnizorul german de componente auto, Hella, parte din grupul global Forvia, își...

continental
Industrie auto

Daniel Groza a preluat conducerea Continental Automotive din Iași

Compania Continental anunță numirea lui Daniel Groza (44 de ani) în funcția...

Flotă verdeIndustrie auto

Noul Renault Master: autoutilitara multi-energie de ultimă generație cu design „Aerovan”

Design impresionant, personalitate puternică, aspect atrăgător și o senzație modernă pentru fiecare...