Pod peste Arieş, pe DN 1, în pericol de prăbuşire

Podul peste râul Arieş, aflat pe DN 1, la ieşirea din municipiul Turda spre Alba Iulia, prezintă degradări majore la elementele principale de rezistenţă ale structurii, se arată într-un document redactat, în 2016, de către Inspectoratul Judeţean de Construcţii (IJC) Cluj. De atunci nu s-a realizat niciun fel de consolidare.
semn

Specialiştii de la IJC Cluj au recomandat încă din 2016, ca lucrările de consolidare să fie realizate în regim de urgenţă. „S-au constatat degradări şi deplasări ale grinzilor marginale pe deschiderile 2, 3, 4, fapt care a dus la apariţia unor crăpături de 10 centimetri între cale şi trotuar pe cele trei deschideri, punând în pericol siguranţa circulaţiei, degradări ale elementelor care susţin calea podului (culei de beton exfoliat, pile cu beton erodat şi reducere a secţiunii armăturilor datorate ruginei etc.)”, se arată în procesul verbal al IJC.

Potrivit documentaţiilor tehnice realizate în urmă cu doi ani de către autorităţile judeţului Cluj, costurile intervenţiilor necesare pentru reabilitarea podului sunt de 4 milioane de lei (plus TVA). Până acum nu a fost alocat niciun ban.

Starea precară a podului din Turda a fost generată de numeroasele schimbări ale administratorului, obiectivul fiind pasat între autorităţile centrale şi cele locale.

În 2007, printr-o hotărâre de guvern, sectoare de drum, inclusiv podul peste râul Arieş, au fost predate în administrarea CNADNR, dar peste patru ani, adică în 2011, au fost retransmise în administrarea Consiliului Local Turda. Autoritatea locală a atacat în instanţă hotărârea de guvern, dar a pierdut procesul.

Prin Hotărârea nr.1/29.03.2017, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj a informat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne despre situaţia extrem de critică în care se află podul de peste râul Arieş.

În urma acestui demers, după mai bine de un an, a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 376 din 24 mai 2018 privind preluarea podului peste râul Arieş, situat pe drumul naţional DN 1, proprietate publică a statului, din administrarea Consiliului Local al Municipiului Turda, judeţul Cluj, în administrarea Ministerului Transporturilor şi în concesiunea CNAIR în vederea realizării de către aceasta institutie a activităţilor de interes naţional în domeniul administrării drumurilor naţionale.

În acest context, senatorul Mihai Goţiu i-a adresat ministrului Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, mai multe întrebări, reclamând această problemă foarte gravă, cu potenţial ridicat de producere a unei tragedii, care afectează viaţa a zeci de mii de locuitori din municipiul Turda, a şoferilor şi călătorilor care tranzitează această localitate.Totodată, parlamentarul clujean l-a interpelat şi pe ministrul Transporturilor, Lucian Şova, despre situaţia de acum a podului de peste râul Arieş.

„Starea podului este dezastruoasă, cu structura de rezistenţă afectată grav şi cu placa de susţinere a trotuarului fisurată. Pe lungimea lui, de aproximativ 150 de metri, fisurile sunt vizibile cu ochiul liber, unele dintre ele având 20-30 de centimetri lăţime. În lipsa unei alternative reale (care ar presupune devierea întregului trafic auto), circulaţia se desfăşoară semaforizat, alternativ, pe câte un sens. Acest lucru generează, în mod constant, formarea de coloane de maşini, pierdere de timp, fără a înlătura riscurile traversării podului”, a reclamat parlamentarul clujean.

Adaugati comentariu