Pleci cu maşina în Slovenia? Când te costă vinieta sau, în lipsa ei, amenda

Pentru vinietele destinate utilizării reţelei de autostrăzi din Slovenia, tarifele sunt diferenţiate în funcţie de durată şi de tipul vehiculului. Amenda pentru nerespectarea legislaţiei privind plata şi lipirea autocolantului pe parbriz se poate plăti la jumătate dacă se achită pe loc, însă tot va face o gaură în bugetul de vacanţă.slovenia

În Slovenia, starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este foarte bună, iar circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Permisul de conducere românesc este valabil, iar turiştii, dacă nu se cazează la hotel, trebuie să se înregistreze la secţia de poliţie pe raza căreia locuiesc, în termen de 3 zile de la sosire.

Este obligatorie utilizarea în permanenţă a fazei de întâlnire, precum şi folosirea centurii de siguranţă. Este cu desăvârşire interzisă utilizarea telefonului mobil în timpul condusului.

Vigneta pentru Slovenia poate fi achiziţionată de la staţiile de carburanţi din Ungaria, Croaţia, Austria, Italia – înainte de intrarea pe teritoriul Republicii Slovenia sau de la prima staţie de carburanţi de pe teritoriul Sloveniei.

Tarifele pentru viniete

Pentru autovehiculele de până la 3,5 t:

  • 15 euro vinietele cu o valabilitate de 1 săptămână
  • 30 de euro vinietele cu o valabilitate de 1 lună
  • 110 euro – vinietele cu o valabilitate de 1 an

Pentru motociclete:

  • 7,5 euro – vinietele cu o valabilitate de 1 săptămână
  • 30 de euro – vinietele cu o valabilitate de 6 luni
  • 55 de euro – vinietele cu o valabilitate de 1 an

Pentru autovehiculele cu masa de peste 3,5 t, taxa se plăteşte în numerar la staţia de taxare.

Vinietele pot fi achiziţionate de la staţiile de carburanţi din Ungaria, Croaţia, Austria, Italia – înainte de intrarea pe teritoriul Republicii Slovenia sau de la prima staţie de carburanţi de pe teritoriul Sloveniei.

Vinieta se lipeşte obligatoriu pe parbriz, în loc vizibil, aşa cum este indicat pe autocolant.

Informaţii suplimentare referitoare la punctele de vânzare a vinietelor se pot obţine la adresa: https://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Methods_of_payment/Vehicles_under_35_t/Vignette/Sales_points_309.aspx

Amenda pentru nerespectarea legislaţiei privind plata şi/sau lipirea vinietei pe parbriz este de 300 euro (150 euro dacă se achită pe loc).

ATENŢIE! În cazul în care primiţi o amendă şi nu dispuneţi de suma necesară, autorităţile competente slovene (poliţia şi/sau compania slovenă care administrează autostrăzile – DARS) au dreptul să vă reţină actele până la plata amenzii.

În urma încălcării legislaţiei privind siguranţa traficului rutier, autorităţile competente eliberează un proces verbal de amendă şi un proces verbal de reţinere a tuturor documentelor de identitate ale conducătorului auto şi ale autoturismului.

În Slovenia, autorităţile poliţieneşti pot fi prezente atât în uniformă, cât şi civili cu autoturisme corespunzătoare.

ATENŢIE! În cazul în care, în urma unui control al poliţiei rutiere slovene, există suspiciuni privind provenienţa legală a maşinii, aceştia au dreptul să reţină autovehiculul până la identificarea proprietarului, perioadă care poate dura până la 6 luni, fără drept de despăgubire.

Parcarea în interiorul localităţilor este permisă numai în locuri special destinate, contra cost, iar tichetele de parcare trebuie plasate la vedere, în interiorul maşinii.

Limitele de viteză admise

  • în localităţi – 50 km/oră
  • în afara localităţilor – 90 km/oră
  • pe drumuri expres – 100 km/oră
  • autostrăzi – 130 km/oră.

Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi intre 60 şi 1200 de euro şi suspendarea permisului de conducere pentru depăşiri de 30-50 km/h .

Pe teritoriul Sloveniei sunt interzise deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum şi a aparatelor antiradar.

Amenzile pentru încălcarea legislaţiei privind siguranţa traficului rutier pentru acest articol sunt cuprinse intre 400-800 euro pentru persoanele fizice.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Slovenia. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

 

CITEŞTE ŞI:

Cum poţi ştii dacă partenerul este implicat în frauda de TVA

Huawei ameninţă poziţia de lider mondial a lui Samsung

Noile bancnote de 100 euro şi 200 euro au fost puse în circulaţie

Adaugati comentariu