Piaţa RCA a urcat cu 5% în primele 9 luni

Valoarea totală a primelor brute subscrise pentru asigurările RCA, în primele 9 luni ale anului, a atins valoarea de 2,82 miliarde lei, în creşte cu aproximativ 5% comparativ cu perioadă similară a anului trecut.RCA

Potrivit datelor publicate de Autositatea de Supraveghere Financiară (ASF), asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor au însumat 150 de milioane de lei.

Primii doi asigurători, City Insurance şi Euroins, cumulau, în primele 9 luni ale anului, aproximativ 71% din portofoliul de asigurări RCA din România.

Datele ASF mai arată că la 30 septembrie 2019, cele mai mari ponderi au fost deţinute de poliţele cu o valabilitate de 6 luni, respectiv de 12 luni.

Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a crescut cu aproximativ 3% la 30 septembrie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, înregistrând valoarea de 630 lei. Pentru persoane fizice, valoarea medie a fost de 463 de lei, iar pentru persoane juridice, de 1.195 de lei.

În primele nouă luni din anul 2019, asiguratorii RCA au încheiat un număr de 160.777 clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 15.366.043 lei.

La nivelul întregii pieţe, societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au subscris, în primele nouă luni ale anului 2019, prime brute în valoare de 8,13 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 9% faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 80% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare.

“Piaţa asigurărilor începe uşor, uşor să se maturizeze. Vedem o creştere constantă a segmentului asigurărilor de viaţă şi de sănătate, ceea ce este un fapt îmbucurător. Remarc totodată stabilitatea pieţei din punctul de vedere al indicatorilor de solvabilitate. Societăţile au înţeles că trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale şi ştiu că ASF nu va face niciun fel de rabat din acest punct de vedere”, a precizat Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF.

 

CITEŞTE ŞI:

3.000 de elevi învaţă regulile rutiere prin programul MobileKids de la Daimler

CNAIR cere 3,75 mld. lei pentru repararea şi întreţinerea a peste 2.500 km

Watto va dezvolta o reţea de „benzinării” 100% electrice

 

 

Adaugati comentariu