Piaţa asigurărilor, sub lupa unei evaluări independente. Când începe

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Autoritatea Europeană privind Asigurările şi Pensiile Ocupaţionale (EIOPA) anunţă intenţia de a lansa programul de evaluare independentă pe piaţa asigurărilor din România prin exerciţiul de evaluare a activelor şi pasivelor.
piaţa asigurărilor

„Având în vedere evoluţiile pe piaţa asigurărilor şi timpul trecut de la primul exerciţiu, a rezultat că este necesară o nouă evaluare a pieţei asigurărilor. Acest exerciţiu vine în sprijinul actului de supraveghere a asigurătorilor, prin modul de concepere şi de desfăşurare (date de referinţă, guvernanţă, independenţa auditorilor şi a consultantului, s.a.)”, a declarat directorul Direcţiei de Strategie şi Stabilitate Financiară în cadrul ASF, Valentin Ionescu.

Un exerciţiu similar a fost derulat pe piaţa asigurărilor din România în perioada 2014 -2015, cu rezultate deosebit de relevante atât pentru asigurători, cât şi pentru beneficiarii produselor de asigurare.

„Deşi în perioada care a trecut de la acest exerciţiu piaţa asigurărilor din România a avut o evoluţie stabilă, aceasta este caracterizată de un nivel ridicat de concentrare şi îşi menţine dependenţa de asigurările RCA. Mai mult, poate fi observată o creştere rapidă în activitatea societăţilor care furnizează asigurări de credite şi garanţii”, precizează reprezentanţii ASF.

Alături de evaluarea activelor şi pasivelor societăţilor de asigurare, în cadrul acestui exerciţiu sunt incluse şi evaluarea nivelului rezervelor tehnice, a aspectelor privind guvernanţa şi a parametrilor prudenţiali. Societăţile de asigurare vor fi selectate pe baza cotei de piaţă şi a modelului de afaceri, pentru a asigura o acoperire de aproximativ 90% din piaţa din România.

Momentul de referinţă pentru datele din bilanţ utilizate în acest exerciţiu va fi 31 martie 2020. Se preconizează că exerciţiul va fi lansat în al doilea semestru al anului 2020.

Un Steering Committee format din reprezentanţi ai ASF şi EIOPA va fi responsabil pentru supravegherea exerciţiului. Exerciţiul va fi realizat de către consultanţi/auditori independenţi cu o foarte bună reputaţie profesională şi experienţă internaţională, care vor fi coordonaţi şi supravegheaţi de către ASF şi EIOPA în cadrul Steering Committee. De asemenea, ASF va selecta un consultant independent, care nu va face parte dintre consultanţii/auditorii societăţilor de asigurare participante şi care nu se va afla în conflict de interese cu aceste societăţi de asigurare. Consultantul va asigura o aplicare uniformă a metodologiei exerciţiului de către auditori.

ASF va comunica societăţile de asigurare care vor fi incluse în acest program, precum şi procesul de implementare a exerciţiului BSR. La finalul evaluării, ASF va publica un raport cu privire la rezultatul exerciţiului.

 

CITEŞTE ŞI:

Cine asigură flota de 270 de vehicule a Inspectoratului de Stat în Construcţii

12 oferte pentru Autostrada de Centură Bucureşti Nord, Lot 3

Cum parchezi o utilitară?

 

Adaugati comentariu