Avans de 8% pentru piaţa asigurărilor în primele şase luni

Societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au înregistrat, în primul semestru al anului 2017, un total al primelor brute subscrise (PBS) de 5,04 miliarde de lei, în creştere cu 8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.impactul inflației

Conform ASF, pe segmentul asigurărilor generale (AG), asigurătorii au subscris prime brute în valoare de 3,97 miliarde lei, mai mult cu 2% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Din analiza datelor raportate de societăţile de asigurare reiese faptul că piaţa asigurărilor din România este caracterizată de un grad ridicat de concentrare.

În prima jumătate a anului 2017, 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăţi de asigurare din cele 31 de societăţi care desfăşurau, la 30 iunie 2017, activitate de asigurare/reasigurare.

”Piaţa de asigurări din România pe fondul unei bune capitalizări este dominată încă de asigurările generale (în special de cele auto), dar totodată se remarcă o tendinţă susţinută de creştere a segmentului asigurărilor de viaţă. Acesta este un semnal că piaţa intră într-o etapă nouă de dezvoltare pe baze sustenabile, ceea ce reprezintă o schimbare de paradigmă de la asigurarea protecţiei împotriva riscurilor către creşterea interesului consumatorilor pentru instrumente de protecţie şi acumulare”, a afirmat Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte ASF, responsabil cu supravegherea pieţei asigurărilor.

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA, în primul semestru al anului 2017, a atins valoarea de 2.041.889.248 lei, restul până la totalul clasei A10 (2.105.340.326 lei) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

În anul 2016 şi în primul semestru al anului 2017, societăţile cu cea mai mare pondere în piaţa de asigurări RCA erau Euroins, City Insurance şi Asirom, care deţineau împreună peste jumătate din piaţă (54% la 31 decembrie 2016 şi 71% la 30 iunie 2017).

 

 

Adaugati comentariu