Piața asigurărilor
Home Administrare flote Asigurări Piața asigurărilor auto a depășit, anul trecut, pragul de 11 miliarde de lei

Piața asigurărilor auto a depășit, anul trecut, pragul de 11 miliarde de lei

Piața asigurărilor auto (CASCO și RCA) a depășit, anul trecut, pragul de 11 miliarde lei, din care 28% din volum a fost subscris pentru asigurările auto facultative, iar 72%, pentru asigurările auto obligatorii, arată datele publicate de ASF în Raportul privind evoluția pieței de asigurări din 2022.

Piața asigurărilor CASCO

Valoarea primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF a depășit 3 miliarde lei în anul 2022 pentru segmentul aisgurărilor auto facultative (CASCO), în creștere cu 12% comparativ cu 2021. Totodată, despăgubirile brute plătite de aceiași asigurători au înregistrat o valoare de 2 miliarde lei în perioada analizată, o creștere cu doar 1% față de nivelul din anul 2021. Ca pondere în prime brute subscrise, despăgubirile brute plătite s-au situat la 66,5%.

casco

Potrivit ASF, gradul de concentrare este ridicat și pe piața asigurărilor CASCO, primele 3 societăți de asigurare însumând o cotă de piață de 73% din perspectiva volumului de prime brute subscrise.

casco

Prima medie pentru asigurările auto facultative, calculată ca valoarea primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF raportate la numărul de contracte încheiate în perioada de referință, s-a situat la 3.420 lei în anul 2022, în creștere cu 44% față de anul 20216. Prima medie în cazul asigurărilor CASCO diferă față de cea înregistrată pe segmentul asigurărilor RCA, având în vedere riscurile acoperite, precum și diferențele dintre sumele asigurate, respectiv limitele diferite de despăgubire între cele două produse.

casco

De asemenea, se constată diferențe semnificative și în ceea ce privește volumele înregistrate pentru cele două categorii de asigurări. Dacă numărul contractelor încheiate în anul 2022 pentru asigurările CASCO a fost de aproximativ 895.000, numărul contractelor încheiate pentru RCA a fost semnificativ mai mare, de 7,47 milioane, respectiv 6,55 milioane exprimate în unități anuale de expunere (anualizat).

În ceea ce privește dauna medie CASCO, indicator calculat ca raportul dintre despăgubirile brute plătite și numărul dosaselor de daună lichidate sau plătite parțial în perioada de raportare, s-a situat la o valoare de 6.950 lei în anul 2022, în creștere cu 9% față de 2021.

Piața asigurărilor RCA

La 31 decembrie 2022, pe piața asigurărilor își desfășurau activitatea următorii 7 asigurători autorizați de ASF pentru activități de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac, Asirom Vienna Insurance Group, Euroins, Generali, Grawe, Groupama și Omniasig Vienna Insurance Group.

În prezent, numărul de asigurători autorizați de ASF pentru derularea de activități de asigurare RCA s-a diminuat, în condițiile în care, pe parcursul primului trimestru al anului 2023, ASF a retras autorizația de funcționare a societății Euroins, Consiliul ASF hotărând promovarea de către Autoritate a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept.

În trimestrul IV al anului 2021, sucursala Axeria Iard și-a început activitatea pe piața RCA, în baza dreptului de stabilire pe teritoriul României (Freedom of Establishment – FoE). În anul 2022, aceasta a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pe RCA de aproximativ 450 milioane lei, ceea ce înseamnă 5,7% din totalul primelor brute subscrise pentru segmentul RCA. Totodată, la finalul anului 2022, societatea Hellas Direct a intrat pe segmentul RCA din România, în baza dreptului de stabilire (FoE), cumulând un volum de prime brute subscrise de peste 22 milioane lei (0,3% din piața RCA).

Potrivit datelor ASF, gradul de concentrare se menținea ridicat pentru primii asigurători din top la finalul lunii decembrie 2022, astfel că primii 3 asigurători cumulau aproximativ 72% din portofoliul de asigurări RCA din România.

rca

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF în anul 2022 s-a situat la 7,47 miliarde lei, restul până la totalul clasei A10 reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

rca

Comparativ cu anul 2021, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 26%, iar față de 2020, volumul primelor brute s-a majorat cu circa 88%.

Exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor, ce pot fi încheiate pe o perioadă cuprinsă între 1 și 12 luni), numărul de contracte RCA încheiate până la 31 decembrie 2022 a fost de 6,55 milioane, în scădere cu 13% față de anul 2021, respectiv în creștere cu 3,7% comparativ cu 2020.

Se observă că majorarea semnificativă a volumului de prime brute subscrise a avut loc pe fondul creșterii prețurilor RCA, având în vedere că numărul de contracte încheiate a scăzut în perioada 2020 – 2022”, menționează ASF.

Diferența dintre numărul de contracte încheiate în perioadele anterioare (peste 12 milioanecontracte în 2020 – 2021 cu maturități între 1 lună și 12 luni) și cel aferent anului 2022 (7,5 milioane) poate fi explicată și pe fondul ieșirii societății City Insurance de pe piața RCA, ca urmare a falimentului companiei. City Insurance deținea un portofoliu format preponderent din contracte încheiate pe 1 lună. După falimentul societății, la nivelul pieței RCA predomină contractele încheiate pe o perioadă mai mare (6 luni și 1 an).

La 31 decembrie 2022, cele mai mari ponderi au fost deținute de polițele cu o valabilitate de 12 luni (83% din contractele încheiate în anul 2022 au fost încheiate pe o perioadă de 1 an), astfel încât se remarcă o modificare a preferințelor consumatorilor cu privire la valabilitatea contractelor încheiate comparativ cu anii anteriori.

Pe ansamblul întregii piețe, la 31 decembrie 2022, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.140 lei, în creștere cu 44% comparativ cu anul 2021, respectiv cu 82% față de anul 2020.

rca

Valoarea despăgubirilor brute plătite de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF a fost de 3,4 miliarde lei în 2022 pentru daunele plătite pe segmentul RCA. Fondul de Garantare a Asiguraților a aprobat suma de 606 milioane lei pentru plata daunelor RCA în anul 2022, din care 527 milioane lei reprezintă plățile efectuate pentru segmentul RCA ca urmare a falimentului societății City Insurance.

rca

În anul 2022, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au plătit daune în valoare totală de 3,38 miliarde lei, în timp ce valoarea primelor brute subscrise de aceste companii era de 7,47 miliarde lei. Primele încasate pe segmentul RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF au fost în valoare totală de 7,33 miliarde lei, astfel încât ponderea cheltuielilor cu daunele RCA plătite de societăți a fost de 46% din valoarea primelor încasate de acestea.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Tarifele pentru autoturisme la trecerea cu bacul la Ostrov vor fi reduse

Două oferte pentru proiectarea lărgirii la 3 benzi a unor sectoare de autostradă

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tarifele de primă maxime
Asigurări

ASF propune prelungirea HG care stabileşte tarifele de primă maxime pentru polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus prelungirea până la 31 decembrie...

Eazy Asigurări
Asigurări

Compania Eazy Asigurări intră pe piața RCA

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat companiei Eazy Asigurări autorizația...

FGA
Asigurări

Denunțarea contractelor de asigurare emise de Euroins. Clarificările FGA

Contractele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA rămân valabile,...

euroins
Asigurări

CITR: Creanțele scadente ale Euroins însumează, până acum, 600 milioane de lei

CITR a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului Euroins, în cele aproximativ...