Petrolul a ajuns la 113 dolari/baril, cel mai ridicat nivel din iunie 2014

Pe măsură ce luptele continuă în Ucraina, petrolul bate noi recorduri, în pofida noilor măsuri adoptate de Agenția Internațională pentru Energie, care vizează calmarea piețelor.petrolul

Petrolul Brent – reperul internațional – a atins 113 dolari/baril, marcând cel mai înalt nivel din iunie 2014.

Creșterea cotațiilor continuă chiar și după ce Statele Unite și alte 30 de țări membre ale Agenției Internaționale pentru Energie au convenit să elibereze 60 de milioane de barili de petrol din stocurile de urgență, în încercarea de a stabiliza piețele energetice la nivel mondial.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători de energie din lume, iar investitorii sunt îngrijorați că rezervele de petrol sau gaze ar putea fi afectate.

Între timp, prețul petrolului american – West Texas Intermediate – a crescut la aproape 109 dolari/baril.

„Suntem pregătiți să folosim fiecare instrument disponibil pentru a limita întreruperea aprovizionării globale cu energie ca urmare a acțiunilor președintelui Vladimir Putin”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Prețurile mediii ale benzinei și motorinei în România au depășit 7 lei litru.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 6,1%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă cu 20,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile, potrivit unei analize realizate de peco.online.ro.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 7,7%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă cu 25,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În aceasta perioadă, România se află pe locul al 5-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină și motorină, după Bulgaria, Ungaria, Malta și Polonia.

 

CITEȘTE ȘI:

BMW încetează producția auto la fabrica din Kaliningrad și oprește exporturile către Rusia

Ford și-a suspendat operațiunile în Rusia

 

 

Adaugati comentariu