Peste 10.000 de vehicule electrice au fost înmatriculate în 2022

Până finalul luii noiembrie 2022, au fost înmatriculate în România 10.140 vehicule electrice, mai mult decât în ultimii doi ani cumulat, arată datele cuprinse în Indexul de mobilitate realizat de LEKTRI.CO, unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul mobilității electrice.
vehicule electrice

În 2020 au fost înmatriculate aproximativ 3.130 vehicule electrice, iar anul trecut s-a trecut de nivelul de 6.800 de unități înscrise. Volumul cumulat în cei doi ani a fost depășit de rezultatele înregistrate anul acesta, respectiv 10.140 de unități înregistrate. Per total, parcul de vehicule electrice din România a trecut de 23.000 de unități, iar în luna noiembrie au fost înmatriculate 915 vehicule electrice, dintre care 12 vehicule comerciale ușoare.

„Sfârșitul lui 2022 vine cu o confirmare a tendinței observate pe parcursul ultimilor ani, aceea că vehiculele electrice sunt la mare căutare. Ne bucurăm să vedem că tot mai mulți români se îndreptă spre e-mobilitate și credem că trendul se va menține pe creștere, cu luni mai bune și mai puțin bune, în funcție de schimbările survenite în piață. Ne propunem să susținem în continuare această creștere printr-o infrastructură de încărcare corespunzătoare”, a explicat Claudiu Suma, CEO LEKTRI.CO.

Dacia Spring se menține, în continuare, în topul preferințelor românilor, înregistrând 459 de unități înmatriculate doar în noiembrie, cca. 50% din total. Pe locul al doilea în această lună revine VW E-UP, cu 59 de înmatriculări, urmat de Renault Megane E-TECH, cu 31 de unități înmatriculate, care, potrivit reprezentanților LEKTRI.CO, poate fi una dintre vedetele anului viitor. Segmentul high-end (unde sunt luate în considerare modele ale mărcilor Audi, BMW, Mercedes – Benz și Porche) a înregistrat 77 de noi înmatriculări.

Schimbări în clasament – VW E-UP depășește Tesla Model 3

În topul general al parcului de VE, Dacia Spring își păstrează poziția cu cca 35% din total (8.092 unități), iar pe locul al doilea se regăsește Renault ZOE, cu 9,2% (2.123 unități) . Însă dacă până de curând Tesla Model 3 se afla pe podium, acest model a pierdut din avânt, iar VW E-UP, care se afla pe poziția a patra, a rămas în continuare la mare căutare, urcând pe locul al treila, cu un procentaj de 5,5% (1.265 unități).

Raportat la infrastructura de încărcare, dacă luăm în considerare doar încărcătoarele publice, fără restricții, cele mai utilizate sunt cele AC Type 2 și cele de tip fast-charger CCS/CHAdeMO. Potrivit portalului Plugshare, luna trecută a fost instalat punctul de încărcare cu numărul 3.000 pe teritoriul României. În prezent, se regăsesc aproximcativ 3,040 de încărcătoare publice, iar numărul locațiilor publice de încărcare a ajuns la 1.378 de unități.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Aproape 400 de permise şi peste 1.000 de certificate de înmatriculare, reținute în 2 zile

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 16,8% în luna noiembrie 2022

 

 

 

 

Adaugati comentariu