Pentru protecția drumurilor, Guvernul limitează masa totală a vehiculelor grele de marfă

Guvernul a modificat, în ședința de miercuri, Ordonanța privind regimul drumurilor (nr. 43/1997), stabilind o limită pentru masa totală care poate fi autorizată pentru circulaţia vehiculelor de transport de marfă pe drumurile din România.marfă

”Prin actul normativ aprobat, se modifică art. 41 alin. (6) lit. c) din OG 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin revizuirea masei totale care poate fi autorizată pentru circulaţia vehiculelor care transportă mărfuri care nu sunt indivizibile, în sensul că masa totală să nu depăşească cu mai mult de 25% masa totală maximă admisă”, a anunțat Guvernul.

Potrivit Executivului, măsura este necesară în scopul protejării infrastructurii rutiere, cu respectarea angajamentelor internaţionale la care România este parte.

În prezent, circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor rutiere, înmatriculate sau înregistrate în România sau în alte state, cu depăşirea masei totale maxime admise, se poate efectua numai în baza Autorizaţiei Speciale de Transport, eliberată în prealabil, de administratorul drumului pe care se circulă. Astfel, circulația vehiculelor de marfă a căror încărcătură nu este indivizibilă poate fi autorizată până în limita unei mase totale de cel mult 60 tone, cu condiția îndeplinirii cumulative a următoarelor condiții:

  • masa totală să fie de cel mult 60,0 tone;
  • masa pe axe să nu depăşească masa maximă ce poate fi autorizată;
  • lungimea să nu depăşească cu mai mult de 3,0 metri lungimea maximă admisă;
  • lăţimea să nu depăşească 3,20 metri;
  • să nu fie depăşită înălţimea maximă admisă.

”Ținând cont că aplicarea prevederilor actuale poate conduce la degradarea accelerată a rețelei de drumuri publice, cu impact în reducerea duratei normale de exploatare, ceea ce va genera costuri suplimentare pentru întreținerea și repararea infrastructurii rutiere se impune reducerea masei totale până la care circulația acestor vehicule poate fi autorizată”, a explicat Guvernul.

Prin încărcătură indivizibilă se înțelege încărcătura care, în scopul transportului rutier, nu poate fi divizată în două sau mai multe încărcături, fără cheltuieli nejustificate sau fără riscul deteriorării și care, din cauza dimensiunilor și masei sale, nu poate fi transportată de un autovehicul, o remorcă, un tren rutier sau un vehicul articulat astfel încât acesta să respecte masele și/sau dimensiunile maxime admise.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Vânzările mondiale de vehicule electrice au atins un record de 10,5 mil. unități în 2022

Evoluția costului capitalului în 2022. Analiză sectorială EY România

 

 

Adaugati comentariu