Advertisement

leasing financiar
Home Administrare flote Asigurări Păgubiţii Astra pot depune cererile de plată la FGA

Păgubiţii Astra pot depune cererile de plată la FGA

În aşteptarea unei decizii judecătoreşti definitive de intrare în faliment, potenţialii creditori de asigurări ai companiei Astra pot transmite către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) cererile de plată pentru a putea beneficia de despăgubirile cuvenite, completând Anexa 6 de pe pagina de internet a Fondului.

„Pentru a evita supraaglomerarea şi apariţia stării de nemulţumire în rândul potenţialilor creditori de asigurări ai Astra Asigurări, FGA recomandă întreprinderea demersurilor de depunere a cererilor de plată din timp pentru a beneficia de o plată cât mai rapidă a despăgubirilor”, au anunţat reprezentanţii FGA.

Potrivit legii, Fondul de garantare este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, doar către păgubiţii care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete.

Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Cererea pentru despăgubire o face creditorul de asigurare – păgubitul, dar el poate menţiona ca beneficiarul sumelor de plată să fie service-ul care a reparat maşina. Conform Normei 16/2015, service-urile auto nu sunt creditori de asigurare.

După rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de faliment, de la data la care dosarul este complet şi aprobat la plată de către Comisia Specială şi până la data plăţii efective nu vor fi mai mult de 5-7 zile lucrătoare.

Tribunalul Bucureşti a hotărât în data de 3 decembrie 2015 deschiderea procedurii falimentului împotriva Astra Asigurări. Decizia nu este definitivă, dar este executorie pentru Astra Asigurări, unde instanţa a numit ca lichidator judiciar provizoriu pe KPMG Restructuring SPRL, care poate acum să vândă activele şi portofoliile asiguratorului către investitori interesaţi.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis în 8 septembrie intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce societatea nu a reuşit să-şi majoreze capitalul social cu necesarul de 425 de milioane de lei.

Până la data de 31 decembrie 2015, potenţialii creditori ai Astra Asigurări au transmis un număr de doar 11.200 cereri de plată cu o valoare estimată de 92 milioane lei, dintr-un total de 57.210 dosare de daună preluate de la Astra.

La data de 1 octombrie 2015, FGA a preluat 57.210 de dosare de daună, inclusiv dosare de răscumpărare, precum şi 2.046.604 de contracte de asigurare în vigoare de la Astra Asigurări. FGA a preluat 1.826.483 de poliţe şi 51.566 dosare de daună, din România, 191.241 de poliţe şi 4.809 dosare de daună aferente activităţii Astra în Ungaria, 22.752 de contracte în vigoare şi 642 dosare de daună aferente activităţii Astra în Slovacia, precum şi 6.128 de contracte în vigoare şi 193 de dosare de daună aferente activităţii Astra în Germania.

Până la data de 31 decembrie 2015, FGA a deschis 5.000 de dosare noi de daună.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AsigurăriFinanţare

Porsche Finance Group România, finanțator auto cu 25 de ani experiență

Porsche Finance Group (PFG), unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții...

service
AsigurăriService

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la mai multe service-uri auto

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la opt unități care execută reparații...

RCA
Asigurări

Piața RCA, în scădere cu 11% în trimestrul I din 2024, la 2,15 miliarde de lei

Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA de societățile autorizate și reglementate...

auto
Asigurări

Piaţa poliţelor auto a crescut, anul trecut, la 13 miliarde de lei

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, RCA şi Casco, s-a situat...