Advertisement

ridesharing
Home Administrare flote Juridic Orele suplimentare. Cum le plătim şi cum le compensăm în mod legal?

Orele suplimentare. Cum le plătim şi cum le compensăm în mod legal?

Efectuarea de ore suplimentare nu este interzisă de dispoziţiile legale în materia dreptului muncii. Trebuie subliniat însă, că acest tip de muncă este permis doar în anumite condiţii restrictive, atât din punct de vedere al duratei, cât şi din punct de vedere al modalităţii de recompensare.

Pe fondul economic din prezent, nu este de mirare că observăm cum o mare parte din furnizorii de servicii au dificultăţi în a-şi păstra clienţii alături sau în a încheia parteneriate cu potenţiali clienţi pe termen lung. Aceeaşi dinamică îşi pune amprenta în egală măsură şi pe companiile ce furnizează servicii de transport. Observăm cum aceştia luptă cu o fluctuaţie ridicată în ceea ce priveşte contractele de servicii pe care le au cu clienţii lor, totodată cu diversitatea locaţiilor în care trebuie să presteze activitate pentru aceştia. Având de câştigat în egală măsură cu managementul companiei, mulţi dintre angajaţii companiilor de transport vin în sprijinul acestora şi a acoperirii nevoilor clienţilor lor, prin prestarea de ore suplimentare.

Câte ore pe lună este legal să muncim suplimentar?

Bineînţeles că efectuarea de ore suplimentare nu este interzisă de dispoziţiile legale în materia dreptului muncii. Trebuie subliniat însă, că acest tip de muncă este permis doar în anumite condiţii restrictive, atât din punct de vedere al duratei, cât şi din punct de vedere al modalităţii de recompensare. De asemenea, munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

Atenţie! Pentru angajaţii ce prestează muncă în baza unui contract de muncă cu timp parţial este ilegal să presteze muncă suplimentară.

Munca suplimentară este reglementată de Codul Muncii (Legea 53/2003). Astfel, pentru angajaţii care muncesc în sistem regie, Codul Muncii defineşte orele suplimentare ca fiind acele ore prestate de un salariat în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal. Munca în sistem de regie înseamnă că timpul de lucru este de 8 ore în fiecare din cele 5 zile lucrătoare ale săptămânii, celelalte 2 fiind zile de odihnă (sâmbăta şi duminica). Durata maximă a timpului de lucru, incluzând orele suplimentare, nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, potrivit art. 114 din Codul Muncii. În cazul în care considerăm că în sistem de regie durata normală a timpului de lucru este de 40 de ore pe săptămână, atunci concluzionăm că legal se pot presta ore suplimentare în număr maxim de 8/pe săptămână.

Este admis prin excepţie că numărul orelor suplimentare prestate săptămânal să fie unul mai ridicat, dacă media orelor de muncă ce se calculează pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, este de cel mult 48 de ore pe săptămână.

Potrivit aceluiaşi art. 114 din Codul Muncii, pentru anumite activităţi sau profesii stabilite pe calea contractului colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia perioade de referinţă de până la 6 luni în care putem aplica raţionamentul de mai sus. Există de asemenea posibilitatea derogării de la durata perioadei de referinţă anterior menţionate, însă aceasta se face în condiţii restrictive şi sub rezerva protejării sănătăţii şi securităţii în muncă a salariaţilor. La stabilirea perioadelor de referinţă de mai sus, nu se iau în calcul durata concediului de odihnă anual şi situaţiile de suspendare a contractului individual de muncă.

Atenţie! Perioada maximă de referinţă nu poate fi mai mare de 12 luni, iar prevederile menţionate mai sus nu se aplică tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Adiţional muncii în sistem regie există varianta repartizării inegale a timpului de muncă. Aceasta presupune ca în unele zile programul de lucru să depăşească 8 ore, iar în altele, să fie sub 8 ore. O altă variantă este munca în ture. În acest sistem există posibilitatea ca în unele zile ale săptămânii să se lucreze mai mult de 8 ore, iar altele să reprezinte timp liber corespunzător pentru munca prestată anterior într-un program, de exemplu, de 12 ore.

Flexibilitatea programului de muncă trebuie să respecte de asemenea regula generală. Astfel, indiferent de normarea muncii, orele lucrate în timpul unei săptămâni de către un angajat cu norma de 8 ore, trebuie să fie de minim 40 ore şi maxim 48 de ore în cazul în care includem şi orele suplimentare.

Plata în bani sau compensarea orele muncite suplimentar?

Are compania dreptul de a opta între plata în bani sau compensarea cu ore libere pentru plătirea orelor suplimentare?

Acelaşi Cod al Muncii reglementează şi modul de recompensare al orelor efectuate suplimentar de către angajaţi cu respectarea limitelor legale. Astfel, prima opţiune a angajatorului oferită de legiuitor este compensarea orelor suplimentare cu timp liber.

Regula generală conform art. 122 Codul Muncii presupune că orele suplimentare se compensează cu timp liber corespunzător în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acestora. Orele libere acordate în acest mod se vor plăti de către angajator cu acelaşi cuantum ca şi orele lucrate în regim normal. În perioadele de reducere a activităţii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate ore suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.

Doar în situaţia în care compensarea de mai sus nu este posibilă, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzător duratei orelor suplimentare. Astfel, orele suplimentare se vor plăti de către angajator cu un spor de minimum 75% din salariul de bază. Sporul pentru ore suplimentare este stabilit prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă al companiei/ramurei, după caz sau în contractul individual de muncă al angajatului. Acesta nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază, conform articolului 123, alin. 2 din Codul muncii.

Astfel valoarea finală cu care se va plăti o oră suplimentară va fi de minim 175% din salariul de bază.

Dacă această oră suplimentară este efectuată într-o zi considerată a fi sărbătoare legală, atunci angajatorul este obligat să plătească şi sporul aferent orelor lucrate în zile de sărbători legale şi anume 100%. La final, o astfel de oră va fi plătită cu un minim de 275% din salariul de bază.
În mod concret, în oricare dintre situaţii, angajatul are dreptul la o recompensare dublă a orelor suplimentare chiar dacă aceasta poate avea două forme:

A. Ore libere + plata aferentă acestora
În acest caz angajatul va beneficia de un număr de ore libere egale cu numărul orelor prestate suplimentar. Aceste ore îi vor fi plătite în mod egal cu orele muncite din lună, chiar dacă el nu le munceşte efectiv. Astfel, angajatul va avea o normă redusă de lucru pentru luna respectivă, însă remunerată în bani în mod egal cu o norma normală de lucru.

B. Plata orelor efectuate + plata sporului aferent
În acest scenariu, orele suplimentare sunt plătite în primul rând în mod normal, cu 100% din salariul de bază. La această valoare se adaugă şi cea a sporului minim de 75% prevăzut pentru a remunera acest tip de ore. Concluzionând, acest tip de ore vor fi plătite cu minim 175% din salariul de bază orar.

Pentru a răspunde la întrebarea cu care am început, din cuprinsul Codului Muncii deducem că angajatorul nu are dreptul de a alege între a compensa în timp liber sau a plăti orele suplimentare, ci recompensarea acestora se face în următoarea ordine: mai întâi se încearcă o compensare a lor cu timp liber şi doar dacă această abordare nu este posibilă, atunci angajatorul poate remunera în bani numărul de ore suplimentare, respectând prevederile legale.
maria-cojocariu-accace-floteautoCu o experienţă de peste 8 ani în companii de consultanţă de renume, Maria deţine în prezent funcţia de Payroll Manager în cadrul Accace, coordonând cu succes toate activităţile departamentului de salarizare şi HR, pentru clienţii companiei în Romania. Încă din primul an de colaborare cu Accace, Maria s-a implicat constant în pregătirea articolelor şi studiilor lansate în domeniul salarizarii şi HR, având apariţii atât în presa scrisă, în mediul online, cât şi apariţii televizate.

 

Despre Accace
Având peste 250 de profesionişti în cadrul birourilor deschise în şapte ţări din Europa Centrala şi de Est, Accace reprezintă una dintre companiile de consultanţă şi externalizare de top din regiune. De-a lungul anilor, Accace a dobândit o experienţă remarcabilă, deţinând în prezent un portofoliu de peste 1.400 de clienţi, majoritatea companii internaţionale. În prezent, Accace furnizează servicii prin intermediul birourilor din: România, Cehia, Germania, Polonia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Locaţiile din alte ţări europene sunt acoperite de partenerii de încredere Accace.Primul birou Accace în Romania a fost înfiinţat în 2007, în prezent furnizând o gamă largă de servicii de contabilitate şi raportare financiar-contabilă, salarizare şi administrare de personal, consultanţă fiscală, precum şi înfiinţare, administrare şi lichidare companii. Aflaţi mai multe despre Accace în Romania accesand: www.accace.ro.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, februarie 2016)

10 Comentarii

  • Angajatorii sunt atât de nesimțiți încât profita de neinformarea noastră și trag de pe noi tot,informarea e singura noastră șansă de a le face față.

  • Buna ziua lucrez la o firma de transport pe calea ferata din Romania si fac ore suplimentare in fiecare luna,ca sa nu le plateasca in zilele in care stau acasa liber(nu am program fix de 8ore primesc comanda prin telefonul personal) fara sa fiu anuntat sant tinut acasa pentru compensare orelor.Vreau sa stiu daca este legal acest lucu,trebuie facuta cere pentru acest lucru.

    • Este legal să aveți zile libere în compensare cu cele lucrate suplimentar. Dacă dumneavoastră considerați că sunteți forțat să luați acele zile libere, cel mai bine ar fi să vă adresați unui avocat specializat în dreptul muncii. Dar, din ce spuneți dumneavoastră, este foarte posibil ca firma la care lucrați să-și fi făcut bine temele și să nu îi puteți imputa nimic. Mai bine încercați o renegociere a condițiilor de muncă.
      Succes!

  • Si daca lucrezi 250 de ore pe luna din care 170 noaptea si nu ti se plateste nimic si nu ai liber ce trebuie sa faci ? Sa i spui directorului care iti raspunde „nu-ti convine pleaca pentru ca sunt destui care asteapta la use ” ? Habar nu aveti cum merge lumea asta !!

    • Articolul face referire la metodele legale. Abuzurile pot fi reclamate la Inspectoratul Teritoral de Muncă și, în cele mai multe cazuri, angajatul câștigă în fața angajatorului. Desigur, abuzuri există dar dacă nu sunt reclamate cei care fac abuzuri nu ajung nici în fața instanței, nu plătesc nici amenzi și vor continua să le facă. Partea bună este că la ora actuală este o asemenea penurie de șoferi profesioniști încât chiar puteți să plecați la alt angajator.

  • La o firma unde se plateste cu un spor meseria suplimentara de conducator auto,la efectuarea orelor suplimentare nu se mai acorda acest spor,motivand ca nu se acorda 2 sporuri ,si de ore suplimentare, si de dubla meserie,este corect?

  • Buna ziua , daca muncesc sambata 8 ore si se plateste dublu de ce eu primesc doar liber lunea si sunt trecut in pontaj liber platit

    • Conform legii, ziua liberă lucrată poate fi plătită dublu sau poate fi compensată prin acordarea unei zile libere din timpul săptămânii.

  • Buna ziua,
    Consider ca varianta B de mai sus, aplicata in cazul sarbatorilor legale lucrate, nu este legala, nerespectandu-se art.137, al.Art. 137. – (1) „Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive”
    si
    (4) „În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Săptămâna de muncă de 4 zile
Juridic

Săptămâna de muncă de 4 zile în România: cum se aplică și ce avantaje are

În domeniul dinamic al forței de muncă, căutarea echilibrului între viața profesională...

permisele de conducere
Juridic

Șoferii sunt anunțați prin SMS și e-mail când le expiră permisele de conducere

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculari a lansat, în luna iulie...

2035
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană menține 2035 ca termen limită pentru interzicerea vânzărilor de mașini termice noi

După realegerea sa în funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von...