Pentru combaterea epidemiei de coronavirus (COVID-19), Olanda a adoptat strategia privind „imunitate de masă”, la fel ca Marea Britanie în trecut, dar care a renunţat la planul prin care punea pe primul loc gestionarea epidemiei, nu suprimarea ei.
Primul lider mondial care a susţinut public teoria „imunităţii de masă”, premierul olandez Mark Rutte, a declarat că izolarea în masă nu este posibilă şi că ţara a optat, în schimb, pentru un plan care să includă „distribuirea controlată” a COVID-19 „printre grupurile care prezintă cel mai puţin risc ”.
„Imunitatea de masă” este un scenariu în care foarte mulţi oameni devin rezistenţi la o anumită boală, încât devine mult mai greu să se răspândească la restul populaţiei.
Cu toate acestea, „imunitatea în masă” este în mod obişnuit obţinută prin vaccinări şi nu prin expunere şi recuperare. Experţii au avertizat că infectarea cu COVID-19 a persoanelor mai tinere şi mai sănătoase este un mod periculos de a construi rezistenţa în comunitate.
În discursul său, Rutte a spus că guvernul a exclus două opţiuni: lăsarea virusului să se răspândească necontrolat şi blocarea ţării „pentru un an sau chiar mai mult”.
În schimb, guvernul din Olanda a adoptat o a treia opţiune, „control maxim”.
El a subliniat că „experţii ne spun că Olanda poate încetini răspândirea virusului, construind, în acelaşi timp, imunitatea de masă într-un mod controlat”.
„Cei care au avut virusul sunt de obicei imuni după aceea – la fel ca în vremurile vechi cu rujeola”, a spus el. „Cu cât este mai mare grupul care este imun, cu atât este mai mică şansa ca virusul să infecteze persoanele în vârstă şi persoanele cu o sănătate precară. Cu imunitatea de masă construim un perete protector în jurul lor”.
„Acesta este principiul. Dar trebuie să conştientizăm că poate dura luni sau chiar mai mult pentru a obţine imunitatea de masă şi, în acest timp, trebuie să protejăm persoanele care prezintă un risc cât mai mare.”
În Olanda au fost înregistrate 1.413 contaminări cu noul coronavirus, iar 24 de persoane au au decedat.
Guvernul olandez a anunţat duminică închiderea începând de luni a şcolilor şi grădiniţelor în toată ţara. Barurile, restaurantele sau cluburile de sport au fost, de asemenea, îndemnate să-şi închidă porţile.
Conceptul de „imunitate de masă” a alarmat însă, epidemiologii şi imunologii.
William Hanage, profesor de Epidemiologia bolii infecţioase la Universitatea Harvard, a avertizat, în The Guardian, că epidemia nu poate fi evitată prin „manipularea cumva a unui virus pe care abia începem să îl înţelegem”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că COVID-19 nu a afectat populaţia suficient de mult pentru a înţelege modul în care funcţionează, iar experţii australieni au ridicat, de asemenea, semne de întrebare asupra „imunităţii de masă”.
Consilierul ştiinţific şef al Marii Britanii, Sir Patrick Vallance, a declarat săptămâna trecută că obţinerea imunităţii de masă a fost „unul dintre lucrurile cheie pe care trebuie să le facem”, alături de scăderea vârfului de îmbolnăviri şi răspândirea infecţiilor pe o perioadă lungă.
Ideea „imunităţii de masă” în contextul pandemiei cu COVID-19 a fost susţinută până de curând de Marea Britanie, însă după ce a rezistat, până în prezent, la unele dintre măsurile de distanţare socială draconice adoptate în toată Europa, premierul britanic Boris Johnson a schimbat brusc cursul şi a dezvăluit o serie de măsuri noi, concepute pentru a suprima mai agresiv virusul.
Principalul avertisment de care Boris Johnson a ţinut cont a fost cel care estima un număr de 250.000 de decese la nivelul ţării, în condiţiile în care ar continua strategia de gestionare şi nu cea de suprimare a epidemiei. Consilierii premierului au estimat într-un scenariu optimist, că numărul cazurilor noi de îmbolnăviri ar fi de 8 ori mai mari decât numărul paturilor din spitale.
„Prin urmare, concluzionăm că suprimarea epidemiei este singura strategie viabilă la momentul actual”, a anunţat, luni, Boris Johnson.
Noile măsuri din Marea Britanie vor fi făcute publice astăzi.
CITEŞTE ŞI:
Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în creştere cu 3,8%
Producţia Dacia şi Ford a crescut cu 7,7% în februarie, depăşind 48.038 de unităţi
Cum se va călători în UE pe timpul crizei generate de virusul COVID-19
Comentați?