Advertisement

CEC Bank
Home Miscellanea Financiar O treime dintre români nu au pus niciun ban deoparte în ultimul an

O treime dintre români nu au pus niciun ban deoparte în ultimul an

O treime dintre români (34%) nu au pus niciun ban deoparte în ultimele 12 luni, iar doi din zece s-ar descurca mai puţin de trei luni cu economiile pe care le au, în situaţia în care şi-ar pierde principala sursă de venit, potrivit unui sondaj realizat în opt ţări europene.

„În situaţia în care şi-ar pierde principala sursă de venit, 22% dintre respondenţii din România se aşteaptă ca economiile personale sau rezervele financiare să le ajungă mai puţin de trei luni”, potrivit unui sondaj online Ipsos Mori comandat de grupul britanic International Personal Finance (IPF), care operează şi Provident Financial România, în opt ţări europene unde este prezent, precum şi în Mexic şi Australia.

Pe de altă parte, aproape un sfert (24%) nu au astfel de rezerve pentru situaţia în care ar rămâne fără venit şi doar 12% dintre ei au declarat că rezerva financiară actuală le-ar fi suficientă pentru mai mult de 12 luni.

„Rezultatele sunt similare în ţările europene care au participat la acest sondaj: 20% dintre respondenţii europeni (inclusiv cei din România) au declarat că se aşteaptă ca economiile personale sau rezervele financiare să le ajungă mai puţin de trei luni, dacă şi-ar pierde principala sursă de venit, cel mai mic procent fiind înregistrat în Spania (12%) şi cel mai mare în Estonia (24%)”, susţin autorii cercetării.

În ce priveşte economisirea, 34% dintre respondenţii români au declarat că nu au pus niciun ban deoparte în ultimele 12 luni. Procentul celor cu comportament similar este mai mare doar în Mexic, 36%, dintre toate ţările sondate.

„Un rezultat surprinzător la nivelul întregii baze de respondenţi din cele 10 ţări este că bărbaţii (73%) au economisit sau au pus bani deoparte într-o măsură mai mare decât femeile (68%) în ultimele 12 luni. Acest tipar este consecvent în toate pieţele, inclusiv în România”, mai arată sondajul.

În acelaşi timp, o mare parte dintre români (42%) spun că nici nu au împrumutat bani în ultimele 12 luni. Cei care au împrumutat bani au mers în proporţie de 19% către bănci şi în proporţie egală către familie şi prieteni (17%). Prin comparaţie, 67% dintre spanioli nu au luat un împrumut, iar procentul este apropiat în Ungaria (63%) şi Cehia (64%).

Conform sondajului, după luarea în considerare a cheltuielilor şi a veniturilor lunare, mai mult de jumătate dintre românii chestionaţi (61%) au declarat că le rămâne o sumă mică de bani în fiecare lună. Aproximativ 18% dintre respondenţi au spus că rămân cu o sumă potrivită, în timp ce 13% au afirmat că nu rămân cu nimic. Doar 3% dintre respondenţi au declarat că rămân cu o sumă mare de bani. Situaţia este similară şi în ţările europene care au participat la sondaj – 51% dintre respondenţii europeni (inclusiv cei din România) spun că rămân lunar cu o sumă mică de bani, în timp ce 15% nu rămân cu niciun ban.

Circa 43% dintre românii intervievaţi care au luat un credit în ultimele 12 luni de la o bancă/IFN sau de la o companie specializată în împrumuturi rapide (*114 respondenţi) au împrumutat o sumă cuprinsă între 401-2.000 de euro, în timp ce 30% dintre aceştia au împrumutat mai mult de 2.000 de euro. 23% au împrumutat o sumă mai mică de 400 de euro.

Aproximativ 27% dintre românii participanţi la studiu au spus că vor lua cu siguranţă sau că vor lua cel mai probabil un împrumut personal în următoarele 12 luni.

Întrebaţi cât de încrezători sunt în nivelul de cunoştinţe pe care le au despre produsele şi serviciile financiare, 54% au declarat că sunt încrezători, în timp ce 42% dintre respondenţi au declarat că nu sunt încrezători.

Studiul a fost realizat de Ipsos Mori la comanda Provident, pe un eşantion de 5.027 persoane cu vârsta din Cehia, Ungaria, Polonia, România, Spania, Australia, Mexic Lituania, Letonia, Estonia. 500 respondenţi au fost din România.

Ipsos MORI a derulat, la comanda IPF, un sondaj online în rândul populaţiei adulte cu vârste cuprinse între 18-75 de ani din Australia, Republica Cehă, Ungaria, Mexic, Polonia, România şi Spania şi în rândul populaţiei adulte cu vârste cuprinse între 18-65 de ani din Lituania, Estonia şi Letonia. Ipsos MORI a intervievat un eşantion total de 5.027 de persoane (câte 500 în Spania, Mexic, Polonia, România, Letonia şi Estonia, 510 în Ungaria, 502 în Lituania şi 505 în Australia). Sondajul s-a desfăşurat în perioada 30 iulie – 20 august 2021.

 

CITEȘTE ȘI:

Mai mult de jumătate dintre vehiculele ușoare vândute până în 2026 vor fi electrificate

Directiva europeană pentru impozitul minim global sau reforma fiscală pe repede înainte

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,8% în primul trimestru din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,8% în primul trimestru...

BMW
Financiar

BMW Group a înregistrat o scădere a marjei operaționale pe segmentul auto la 8,8%, în primul trimestru

La fel ca Stellantis, Ford și principalele mărci occidentale, cu excepția Renault,...

Volkswagen
Financiar

Un prim trimestru în declin pentru grupul Volkswagen. Profitul net, în scădere cu 20%

Primul trimestru din 2024 a fost destul de delicat pentru grupul Volkswagen,...

roviniete
Financiar

Cum s-au schimbat tarifele și perioadele de valabilitate pentru roviniete

Din data de 11 martie 2024, se aplică noile tarife și termene...