Advertisement

impozit-cladiri-imm-floteauto
Home Administrare flote Fiscalitate Noul sistem de impozitare a clădirilor va lichida 10% dintre IMM-uri şi 100.000 de locuri de muncă

Noul sistem de impozitare a clădirilor va lichida 10% dintre IMM-uri şi 100.000 de locuri de muncă

Reprezentanţii IMM-urilor din România solicită Guvernului eliminarea din Codul Fiscal a prevederilor care permit majorarea impozitului pe clădirile deţinute de persoanele fizice, folosite în scop comercial. Cererea este motivată de faptul că foarte multe microîntreprinderi sunt în această situaţie.

Menţinerea acestui sistem de impozitare va duce la desfiintarea a minimum 10% dintre întreprinderile mici şi mijlocii şi la diminuarea activităţii a peste 30% dintre IMM-rile care activează în acest moment, avertizează reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

În plus, aceştia spun că măsura va duce şi la desfiinţarea unui număr de aproximativ 100.000 de locuri de muncă.

impozit-cladiri-imm-floteautoPrevederile cuprinse în noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, dau posibilitatea autorităţilor locale să majoreze impozitul pe clădirile deţinute de persoanele fizice, care sunt folosite ca sediu de firmă, de la 0,1% în prezent la 0,2% – 1,3% dintr-o valoare estimată de un evaluator autorizat.

În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează în funcţie de suprafaţa folosită în scop rezidenţial şi în scop nerezidenţial.

Astfel, pentru camerele folosite pentru locuit, proprietarul va plăti impozit ca pentru persoanele fizice, între 0,08% – 0,2%, în condiţiile în care cota actuală este de 0,1%, aplicată la o valoare care depinde de mai mulţi factori, cum ar fi materialul din care este construită locuinţa, zona, utilităţile, etc.

La acest impozit, se adaugă cel calculat pentru cameră sau camerele în care funcţionează firma: 0,2% – 1,3%.

Potrivit consultanţilor fiscali, aceste modificări afectează în special persoanele fizice autorizate care îşi desfăşoară activitatea într-o clădire mixtă, impozitul ajungând astfel până la 1,3% pe an din valoarea proprietăţii.

Referitor la impozitarea clădirilor şi terenurilor, noul Cod fiscal abrogă scutirea impozitului pentru terenul situat sub clădire şi impozitarea suplimentară pentru deţinerea mai multor clădiri.

Persoanele fizice şi juridice sunt obligate ca până la 31 martie 2016 să notifice deţinerea clădirilor nerezidenţiale sau cu destinaţie mixtă.

 

 

 

 

%s Comentariu

  • Asta este modul de ,,curatare,, a mediului de afaceri a legiuitorilor, – ,,lovitura de gratie a subiectului muribund,, (IMM-uri, PFA-uri). In loc sa se reduca impozitele, se mareste baza de impozitare. Este masura similara cu 3% pe cifra de afaceri la firmele mici, care de-abia isi platesc salariile, alte datorii, deci nici vorba sa aibe profit.Deci daca sunt deja in dificultate, sa plateasca mai mult ! Dar nu intereseaza pe acestia sa fie salarii, ca se vrea sa ramana numai ei in tara…Ca cine are firma acasa ? Cei cu bani ?? O sa apara chiosculete de 500 bucata in care o sa se inghesuie lumea ca sa mai presteze ceva…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

companie
Fiscalitate

Germania va acorda, până în 2028, noi facilități pentru mașinile electrice de companie

Angajații germani care conduc o mașină de companie complet electrică beneficiază deja...

acciza
CarburanţiFiscalitate

Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatori și distribuitori

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin...

Mini
Fiscalitate

Mini, în centrul negocierilor dintre BMW și Comisia Europeană privind suprataxele vamale

Mini, marca britanică BMW își prezintă argumentele în fața Comisiei Europene pentru...

Decontul precompletat de TVA
Fiscalitate

Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA. Opinie EY România

Decontul precompletat RO e-TVA a generat multă efervescență în spațiul public, așa...