Noua Toyota Hilux, prezentată în detaliu


Toyota Hilux reprezintă emblema modelelor pick up în Europa și asta, pentru că anul trecut a fost lider în segment, cu 34.000 de unități vândute, reprezentând 23,1% cotă de piață. Pentru a-l promova, japonezii l-au plimbat la Polul Nord, pe vulcanii islandezi și în Antarctica, în căutare de recorduri. Iar el le-a mulțumit, clasându-se în repetate rânduri pe podium la Rally-Raidul Dakar.
Firește, un mare atu în obținerea supremației în clasa pick up l-a constituit numărul mare de versiuni de caroserie. Nici modelul 2016 nu dezamăgește, oferind posibilitatea de a alege între cabina simplă, cabina extra, cu 4 locuri și cabina dublă, cu 5 locuri. Față de șasiul generației anterioare, cel nou reprezintă un upgrade în toate privințele și este perfect asistat de performantul sistem 4×4.
Dar adevărarul progres s-a înregistrat la capitolul habitabilitate. Înțelegând faptul că utilizatorii nu folosesc modelul strict pentru aptitudinile de cărăuș, designerii au accentuat automobilul din Hilux, ridicându-l la același nivel cu utilitara. Acum, pick up-ul este pregătit să atace și clientela concurenței care se axa pe latura confortabilă a modelelor.
Pentru a dezvolta ultimul model de Hilux, inginerul-șef Hiroki Nakajima a vizitat 110 piețe de desfacere, discutând cu o parte din clienții modelului. A înțeles că, în viziunea acestora, ”perfect” înseamnă mai mult decât ”rezistent”. Mai bun înseamnă mai confortabil, mai sigur, mai stilat și mai adaptat vieții de zi cu zi. Și atunci, a dezvoltat o generație supremă, bazându-se pe sloganul ”Mai tare decât ne putem imagina”.
La exterior, elementele de protecție sunt combinate cu cele de rafinament într-un mix tipic mai degrabă modelelor SUV. Luminile de zi cu 12 LED-uri, farurile cu Xenon și gama de culori ce include nuanțe de oranj, roșu și albastru sunt mărturii ale stilului adoptat de ultima generație.
Habitaclul beneficiază de prezența unu ecran tactil de 7 inci, repoziționat pentru a fi mai accesibil locurilor din față. Un al doilea display multifuncțional, aflat între cadranele vitezometrului și turometrului, afișează informațiile importante, pentru șofer exact în raza vizuală a acestuia.
Sub capotă găsim cel mai economic motor din clasă. Având o capacitate de 2393 cmc și 150 CP @ 3400 rot/min, motrul în turbo în 4 cilindri dezvoltă un cuplu maxim de 400 Nm între 1600 și 2000 rot/min. Îl poate trimite roților fie prin intermediul unei transmisii manuale, fie prin cel al uneia automate cu 6 trepte.
Performanțele dinamice se încadrează perfect în segment, cu un sprint 0-100 km/h în 12,8 secunde (13,2 cu transmisie manuală) și o viteză maximă de 175 km/h (170 km/h în varianta 4×4). Ceea ce impresionează, în schimb, este consumul de numai 6,4 l/100 km și emisiile CO2 de doar 169 g/km.
Reducerea intervalelor de servisare, consumul scăzut și costurile fixe fac din Hilux cel mai ieftin de întreținut vehicul din segment. Ambele transmisii au fost revizuite, de la prinderea pe șasiu, până la lungimea fiecărei trepte. Transmisia automată a primit un update de soft care alege treapta ideală, în funcție de gradul de încărcare și poziția pedalei de accelerație. Astfel, se obține un consum minim în orice situație.
Despre comportamentul off-road al Toyotei Hilux nu mai avem ce menționa: este o Toyota 4×4, deci se simte perfect pe coclauri, în noroaie și oriunde strâmbă din nas celelalte mașini. Ceea ce trebuie să spunem însă, este că rigiditatea torsională a șasiului a crescut cu 20% la noua generație, fapt care-i adaugă stabilitate și-i scade vibrațiile. În plus, noua suspensie are o cursă maărită cu 20%, deci perfectă pentru trecerile peste denivelările ample. Iar dacă obișnuiți să tractați remorci, veți fi încântați de capacitatea de tractare crescută până la 3,5 tone.
Iar dacă, din orice motiv, remorca devine instabilă (vânt lateral, viraj strâns), sistemul electronic de control TSC stabilizează întregul ansamblu, folosind frânele și puterea motorului. În plus, 7 airbaguri au grijă de călători atunci când inevitebilul se produce.