Advertisement

Home Infrastructură Siguranţă rutieră Noi promisiuni guvernamentale: Două autostrăzi vor traversa Carpaţii până în 2018

Noi promisiuni guvernamentale: Două autostrăzi vor traversa Carpaţii până în 2018

Anul 2018 poate fi cel în care România va avea două autostrăzi transcarpatice, una care să lege sudul ţării de nord şi una estul de vest, a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus. Reprezentantul Guvernului a mai promis că toate municipiile reşedinţă de judeţ vor avea şosele de centură ocolitoare.

„Până în 2018, prioritate zero în acest Master Plan (Master Planul General de Transport al României — n. r.), dincolo de toate reţelele care să asigure interconectivitate între diverse localităţi, regiuni etc., se găsesc două lucruri esenţiale: două transcarpatice sud-nord, prin Piteşti şi prin Braşov, şi două transcarpatice una Bacău — Braşov şi una de la Târgu Neamţ, pe la Poiana Largului, care să coboare, de asemenea, în Transilvania. Pe finanţarea existentă azi, pe disponibilităţile pe care le avem, 2018 poate fi anul în care să avem două (autostrăzi transcarpatice — n. r.), deci cel puţin câte o transcarpatică sud-nord şi est-vest”, a spus Rus.

Ministrul Transporturilor a reiterat faptul că autostrăzile Piteşti — Sibiu şi Craiova — Piteşti se regăsesc în Master Planul General de Transport.

„Îmi spune cineva că la Piteşti adunau semnături să facem autostrada Piteşti — Sibiu. Autostrada Piteşti — Sibiu se regăseşte în Master Planul General de Transport, ca şi Craiova — Piteşti. Ce să umblăm să adunăm semnături?!”, a precizat Ioan Rus.

În altă ordine de idei, ministrul Transporturilor a anunţat că o comisie la nivel ministerial, împreună cu firma care a realizat Master Plan General de Transport al României, negociază varianta finală a acestui document.

„Am discutat chiar azi cu echipa doamnei comisar pentru politică regională (Corina Creţu n.r), care a fost în vizită oficială la Bucureşti, despre acest lucru. Vor fi unele noutăţi faţă de ceea ce am prezentat în prima instanţă. O să prefer să vorbesc despre asta peste vreo două săptămâni, când va avea aprobarea Guvernului. Pot spune câteva lucruri extrem de succint. În urma dezbaterii publice şi a ceea ce exista în Master Plan o corectură mare este. Toate oraşele sau toate municipiile reşedinţă de judeţ din România vor avea, în Master Plan, centuri ocolitoare. Toate. Toate centurile ocolitoare ale tuturor reşedinţelor de judeţ vor fi direct legate de drumuri expres sau de autostrăzi”, a spus ministrul Transporturilor.

Acesta explicat că, în funcţie de anumite criterii, vor fi oraşe care vor avea centura ocolitoare cu patru benzi, şi altele cu două benzi.

„În funcţie de circulaţie, de toate criteriile care se iau în considerare în decizia finală, vor fi oraşe, ca de exemplu, Timişoara, care în Master Plan are centura ocolitoare la 4 benzi, faţă de un oraş mai mic, cum e Târgu Jiu, care are centura ocolitoare la două benzi, pentru că în acest moment dezvoltarea economică, traficul, etc.. impun doar două benzi. Pe lângă toate reşedinţele de judeţ vor exista şi multe alte oraşe care au centuri ocolitoare. Toate lucrurile mari se finanţează din fonduri europene, diverse variante de dezvoltare regională sau coeziune, altele, la oraşe mai mici, din bugetul statului. Asta e o noutate: toate municipiile au centuri ocolitoare”, a subliniat ministrul Transporturilor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

antidrog
JuridicSiguranţă rutieră

Guvernul modifică Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Testele antidrog și returnarea permiselor

În ședința de joi, Guvernul va modifica Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa...

giurgiu-ruse
Siguranţă rutieră

Miercuri încep lucrările de reparație pe Podul Giurgiu – Ruse. Durata estimată, 730 de zile

Lucrările de reparație pe tronsonul bulgar al Podului Giurgiu – Ruse încep...

Bosch Engineering
Siguranţă rutierăTransporturi

Bosch Engineering stabilește noi standarde de siguranță în transportul public din Iași

Bosch Engineering echipează întreaga flotă de tramvaie a orașului Iași cu sistemul...

Goodyear
AnvelopeSiguranţă rutieră

Cum se pregătește autoturismul pentru drumuri lungi. Recomandări Goodyear

De la sistemul de frânare, la presiunea din roți, la nivelul de...