Noi sancţiuni propuse în Codul Rutier

Utilizarea unor sisteme de iluminat personalizate, puternice şi intermitente, precum şi a unor sisteme care perturbă buna funcţionarea a dispozitivelor de supraveghere a traficului se sancţionează cu reţinerea certificatului de înmatriculare, se arată într-un nou proiect de modificare a Codului Rutier, depus pentru dezbatere la Senat în procedură de urgenţă.Noua iniţiativă legislativă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul Rutier) urmăreşte reducerea accidentelor rutiere grave care au loc în urma coliziunii între autoturisme mici şi maşini de mare tonaj, TIR-uri.

„În ultima perioadă, se remarcă faptul că maşinile de mare tonaj care tranzitează ţara noastră sau efectuează transport intern şi internaţional prezintă o serie de modificări la nivelul sistemului de lumini. De multe ori sunt instalate sisteme suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic şi intermitent pe timpul nopţii. Aceste lumini nu au nici o funcţionalitate în afară de personalizarea respectivului autovehicul de mare tonaj şi pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noapte, când conducătorii auto aflaţi la volanul autoturismelor pot resimţi senzaţii de orbire de moment şi pot avea reacţii instantanee ce pot conduce la derapajul nnaşinii de pe carosabil şi pierdea controlului asupra acesteia”, şi-au motivat propunerea legislativă iniţiatorii, un grup de trei deputaţi.

Concret, proiectul legislativ modfică două articole din OUG 195/2002.

Astfel, articolul 44, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(4) in circulaţia pe drumurile publice se interzice deţinerea la vedere, montarea şi folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră şi sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic şi intermitent pe timpul nopţii, pe şi în alte autovehicule decât cele prevăzute la art. 32 alin. (2), precum şi deţinerea, montarea sau folosire pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcţionarea a dispozitivelor de supraveghere a traficului.”

Reamintim că art. 32 alin. (2) indică instituţiile autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, precum pompierii, poliţia, ANAF, MApN, SRI, etc.

Totodată, la articolul 112 alineatul (1), care stabileşte situaţiile în care politia rutiera retine certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada  inlocuitoare a acestuia, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„c) vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitive de iluminare şi semnalizare luminoase, mijloace fluorescent reflectorizante, sisteme de iluminat personalizate care luminează puternic şi intermitent, prevăzute în normele tehnice în vigoare.”

Adaugati comentariu