Advertisement

codul fiscal
Home Noi obligaţii pentru firme: Analiza de risc la securitatea fizică

Noi obligaţii pentru firme: Analiza de risc la securitatea fizică

Toate societăţile comerciale, indiferent de natura capitalului social, care deţin bunuri sau valori cu orice titlu şi sunt obligate să asigure protecţia acestora, trebuie să-şi întocmească, până la 1 ianuarie 2016, o analiză de risc la securitatea fizică.

Totodată, pe lângă firme, sunt obligate să aibă o astfel de analiză de risc şi ministerele, celeltalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, precum şi orice alte organizaţii care deţin bunuri sau valori.

Entităţile sunt obligate să contacteze un evaluator dintre cei 188 profesionişti care oferă servicii pentru realizarea analizei de risc. Lista acestora poate fi consultată în Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică (RNERSF), postat pe site-ul Poliţiei Române.

obligatii-pentru-firme-analiza-de-risc-la-securitatea-fizica-floteautoUlterior analizei de risc, companiile care prezintă un risc crescut, trebuie să implementeze măsuri pentru a diminua nivelul acestuia. Un exemplu ar putea fi montarea unui sistem pentru controlul accesului în sediu.

Obligativitatea analizei de risc la securitate fizică a apărut o dată cu intrarea în vigoare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 301/2012, care a aprobat normele de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

În octombrie 2014, prevederile acestei HG au fost prorogate până la 1 ianuarie 2016 pentru firmele înfiinţate până la data de 16 iunie 2012. În schimb, cele înfiinţate începând cu data de 17 iunie 2012 au avut ca termen limită de realizare a unei analize de risc data de 1 ianuarie 2015.

Politiştii, jandarmii, precum şi primarii sau împuterniciţi ai acestora sunt cei care trebuie să verifice dacă firmele respectă sau nu legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

În cazul în care analiza de risc la securitatea fizică nu este efectuată, companiile pot primi o amendă cuprinsă între 10.000 lei – 50.000 lei.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

afacerile
Business

Afacerile cu autovehicule şi motociclete au crescut cu 2,2% în primele 8 luni din 2024

În primele opt luni ale anului, afacerile din comerţul cu ridicata şi...

Producția de autoturisme
Industrie auto

Producția de autoturisme în România a crescut cu 8,6% în primele 9 luni

Producția de autoturisme în România a crescut cu 8,6% în primele 9...

Flote Auto
Administrare flote

A apărut revista Flote Auto, octombrie 2024

A apărut numărul 104 al revistei FLOTE AUTO, octombrie 2024, cu un...

vehicule electrice
Administrare floteFlotă verde

6 sfaturi de conducere pe timp de iarnă pentru șoferii de vehicule electrice

Pe măsură ce frigul iernii revine, șoferii de vehicule electrice se confruntă...