Advertisement

codul fiscal
Home Noi obligaţii pentru firme: Analiza de risc la securitatea fizică

Noi obligaţii pentru firme: Analiza de risc la securitatea fizică

Toate societăţile comerciale, indiferent de natura capitalului social, care deţin bunuri sau valori cu orice titlu şi sunt obligate să asigure protecţia acestora, trebuie să-şi întocmească, până la 1 ianuarie 2016, o analiză de risc la securitatea fizică.

Totodată, pe lângă firme, sunt obligate să aibă o astfel de analiză de risc şi ministerele, celeltalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, precum şi orice alte organizaţii care deţin bunuri sau valori.

Entităţile sunt obligate să contacteze un evaluator dintre cei 188 profesionişti care oferă servicii pentru realizarea analizei de risc. Lista acestora poate fi consultată în Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică (RNERSF), postat pe site-ul Poliţiei Române.

obligatii-pentru-firme-analiza-de-risc-la-securitatea-fizica-floteautoUlterior analizei de risc, companiile care prezintă un risc crescut, trebuie să implementeze măsuri pentru a diminua nivelul acestuia. Un exemplu ar putea fi montarea unui sistem pentru controlul accesului în sediu.

Obligativitatea analizei de risc la securitate fizică a apărut o dată cu intrarea în vigoare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 301/2012, care a aprobat normele de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

În octombrie 2014, prevederile acestei HG au fost prorogate până la 1 ianuarie 2016 pentru firmele înfiinţate până la data de 16 iunie 2012. În schimb, cele înfiinţate începând cu data de 17 iunie 2012 au avut ca termen limită de realizare a unei analize de risc data de 1 ianuarie 2015.

Politiştii, jandarmii, precum şi primarii sau împuterniciţi ai acestora sunt cei care trebuie să verifice dacă firmele respectă sau nu legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

În cazul în care analiza de risc la securitatea fizică nu este efectuată, companiile pot primi o amendă cuprinsă între 10.000 lei – 50.000 lei.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Miscellanea

Renault susține Competiția Națională de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat

Prin programul Human First, Renault susține Competiția Națională de Descarcerare și de...

Târgu Jiu
Infrastructură

Astăzi se deschide integral circulația pe Varianta Ocolitoare Târgu Jiu. Construcția celor 20 de km a durat 10 ani

Circulația pe întreaga Variantă Ocolitoare Târgu Jiu va fi deschisă, marți, 16...

electrice
Analize de piață

Majoritatea șoferilor de mașini electrice se declară mulțumiți de experiența de încărcare. Studiu Roland Berger

România își îmbunătățește performanța în ceea ce privește mobilitatea electrică, înregistrând un...

Paşcani - Suceava
Infrastructură

CNAIR pregătește lansarea licitațiilor pentru construcția Autostrăzii Paşcani – Suceava

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis la Agenţia...