nicu marcu
Home Administrare flote Asigurări Nicu Marcu: City Insurance şi Euroins au avut același mod de lucru – preţuri scăzute, plăţi întârziate

Nicu Marcu: City Insurance şi Euroins au avut același mod de lucru – preţuri scăzute, plăţi întârziate

Cele două companii care au intrat în faliment, City Insurance şi Euroins, au avut aceeaşi procedură de lucru, respectiv „preţuri scăzute, plăţi întârziate şi de multe ori dosare neînregistrate în contabilitate”, a afirmat, luni, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, care adăugat că ”niciuna dintre ele nu era Albă ca Zăpada, ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie”.

„Vreau să vă spun un lucru că la ambele companii se vehiculează ideea că sunt două falimente, două falimente, poate în ghilimele spus, pe mandatul nostru – sunt două falimente cerute de noi pentru că, ştim foarte bine şi ştiu foarte bine – că atunci când au venit cele două companii niciuna dintre ele nu era Albă ca Zăpada, ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie şi eu personal mi-am propus, alături de colegii mei, să facem ordine. Li s-a dat posibilitatea şi uneia şi alteia să intre în legalitate. Nu-şi doreşte nimeni să aibă o piaţă distorsionată, dar în acelaşi timp nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte companii care fac ilegalităţi”, a menţionat Nicu Marcu, la audierile din comisiile reunite de specialitate din Senat.

Potrivit acestuia, reglementările europene, Solvency II, permit supravegherea mai mult prin raportări, ”lucru care a îngreunat foarte mult Autoritatea să-şi facă treaba”.

”De altfel, noi am impus, în afară de aceşti indicatori, care sunt în Solvency II – şi unii indicatori de lichiditate, chiar dacă a exces acestor condiţii din Solvency II, astfel încât să ne asigurăm că totuşi vin şi cu bani lichizi, în afară de această reasigurare prin care ambele companii preferau să-şi ducă riscurile, în proporţie de peste 90%: la City 90%, la Euroins peste 60%. Deci, n-a fost simplu ca să dovedim aceste lucruri. Această Directivă europeană le permite – şi aici este durerea cea mai mare – le permite să emită asigurări numai şi numai cu reasigurare, adică riscurile lor se pot transfera pe reasigurare la un reasigurător. Vreau să fac menţiunea că acest reasigurător poate să fie inclusiv în Insulele Cayman. Ştiind ce găsisem la City – colegii noştri au impus companiei Euroins să-şi aducă reasigurătorul – că avea unul dintre reasigurători în una dintre insule Cayman sau Nevis – ca să putem să-l controlăm pentru că, atât timp cât contractul de reasigurare funcţiona în această insulă – era greu de analizat. De altfel, într-un timp relativ scurt, această companie şi-a transferat contractul de reasigurare la un reasigurător din Germania, după care, colegii noştri au putut să facă verificări amănunţite cu privire la transferul riscului şi înregistrarea lor în contabilitate”, a mai spus preşedintele ASF.

Acesta a mai precizat că legătura cu Euroins a fost extrem de dificilă, pentru că nu furniza documente, nu furniza informaţii, motiv pentru care controalele s-au dispus aproape lunar, unele fiind inopinate, iar altele permanente.

„A fost dispus un audit independent, împreună cu Autoritatea Europeană de Reglementare – EIOPA, prin care toate companiile de asigurări din România au fost auditate – şi în urma acestui audit – s-au găsit la această companie extrem de multe deficienţe care ne-au determinat pe noi să le impunem măsuri pe care să le ducă la îndeplinire. Lucrurile nu s-au oprit aici. Colaborarea cu această companie a sectorului de asigurări a fost extrem de dificilă. Pentru că nu furnizau documente, nu furnizau informaţii, controalele s-au dispus aproape lunar: controale inopinate şi controale permanente. În urma acestor controale, au fost amendate atât persoana juridică, cât şi persoane fizice. A fost destituită conducerea companiei şi, zic eu, că amenzile date au fost amenzi istorice – într-un an jumătate amenzile cumulate au fost de 16 milioane, având în vedere activitatea istorică – amenzile totale cumulau 300.000 lei. Deci activitatea de supraveghere a autorităţii a fost una extrem de incisivă asupra acestei companii. Colegii noştri s-au întâlnit cu tot felul de chestiuni din partea acestei companii, refuzuri de pus la dispoziţie documente, documente care erau puse la dispoziţie neconforme cu realitatea, lucruri care au fost sancţionate de fiecare dată”, a explicat Nicu Marcu.

Consiliul ASF a decis vineri să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.

„Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

 

 

CITEȘTE ȘI:

CNAIR va îmbunătăți 7 intersecții de pe Centura Municipiului București

Plan de acțiune în 40 de puncte pentru decarbonizarea transporturilor

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

creditorii de asigurări
Asigurări

FGA a făcut plăți de 1,86 mld. lei pentru creditorii de asigurări ai City Insurance și Euroins

Fondul de Garanatare a Asiguraților (FGA) a instrumentat un număr de 193.067...

Asigurări

Cum să economisești bani la achiziționarea unei polițe RCA

Piața asigurărilor auto din România a fost martora unei creșteri notabile a...

RCA
Asigurări

Ce cred românii despre factorii care influențează costul polițelor RCA

Aproape 7 din 10 șoferi români sunt conștienți că numărul accidentelor rutiere...

decontare directă
Asigurări

Numărul clauzelor de decontare directă aflate în vigoare a crescut cu peste 40% în 2023

La finalul anului trecut erau în vigoare un număr de 472.243 clauze...