siguranţa rutieră a copiilor
Home Infrastructură Siguranţă rutieră Neatenţia şoferilor şi lipsa de prevenţie, cele mai mari îngrijorări privind siguranţa rutieră a copiilor

Neatenţia şoferilor şi lipsa de prevenţie, cele mai mari îngrijorări privind siguranţa rutieră a copiilor

Neatenţia şoferilor şi lipsa de prevenţie (41%), precum şi traversarea prin loc nepermis (24%) sunt cele mai mari îngrijorări ale românilor privind siguranţa rutieră a copiilor, arată rezultatele celei mai noi ediţii a Barometrului UNSAR-IRES privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România.

Totodată, neatenţia copilului sau lipsa de asigurare la traversare reprezintă principala îngrijorare pentru 13% dintre românii care au participat la cercetare, un procent identic fiind înregistrat şi pentru lipsa semafoarelor. Nerespectarea semnelor de circulaţie de către şoferi completează topul celor cinci motive de îngrijorare în ceea ce priveşte siguranţa rutieră a copiilor.

La nivelul UE, România are cea mai ridicată rată a deceselor provocate de accidentele rutiere, respectiv 93 de decese la un milion de locuitori în 2021.

Potrivit datelor făcute publice de Poliţia Română, în 2021, peste 2.000 de copii au fost victime ale accidentelor rutiere pe şoselele din România, deoarece nu au fost protejaţi cu sisteme de siguranţă auto. Dintre cei 142 de copii care au decedat anul trecut în accidente rutiere, 105 nu erau asiguraţi cu mijloace de siguranţă rutieră în maşină (scaun auto sau centură de siguranţă).

„Îngrijorările părinţilor cu privire la siguranţa rutieră a copiilor sunt extrem de întemeiate dacă luăm în calcul aceste cifre cu un puternic impact uman şi emoţional. De aceea, este esenţial pentru părinţi, dar şi pentru copii să cunoască conceptul de siguranţă rutieră şi să conştientizeze importanţa luării acelor măsuri de siguranţă care ne protejează în spaţiul rutier, indiferent că suntem pietoni, şoferi sau pasageri într-un autovehicul”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

Siguranţa rutieră reprezintă una dintre temele de maximă importanţă pentru industria de asigurări. Prin campaniile de comunicare din seria #ATENTinTRAFIC, UNSAR contribuie la o mai bună conştientizare a riscului de accident în rândul şoferilor şi la nevoia de a-i proteja pe cei dragi în trafic, prin luarea de măsuri de siguranţă, dar şi prin încheierea de poliţe de asigurare.

„Siguranţa în trafic trebuie să fie principala noastră preocupare atunci când suntem la volan, mai ales atunci când printre pasageri se numără şi copii. Ca părinţi, trebuie să conştientizăm că scaunul auto pentru copii este principalul dispozitiv capabil să ofere siguranţă în cazul producerii unui accident”, a declarat Alexandru Ciuncan, director general UNSAR.

Barometrul UNSAR- IRES a fost realizat în mai 2022, pe un eşantion format din 1.000 respondenţi cu vârsta între 18-50 de ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), cu o eroare maximă tolerată de ą3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federaţiei asigurătorilor şi reasigurătorilor europeni – Insurance Europe.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie- IRES activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti.

 

 

CITEȘTE ȘI:

CNAIR derulează un studiu de trafic în lunile septembrie și octombrie. Ce trebuie să știe șoferii

Constructor desemnat pentru ultimele două tronsoane ale Autostrăzii Buzău-Focşani

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ZF LIFETEC
Siguranţă rutieră

ZF redenumește Divizia de Sisteme de Siguranță Pasivă în ZF LIFETEC

ZF a anunțat rebrandingul Diviziei Sisteme de Siguranță Pasivă în „ZF LIFETEC”,...

semnalizarea rutieră
JuridicSiguranţă rutieră

Codul Rutier, completat cu noi reglementări privind semnalizarea pe șosele

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea OUG privind circulaţia pe...

Circulaţia rutieră
Siguranţă rutieră

Circulația rutieră va fi închisă pe DN 1, marți și miercuri, în zona localității Câmpina

În perioada 19.03.2024, ora 00.00 – 20.03.2024, ora 24.00, circulația rutieră va...

siguranța rutieră
Siguranţă rutieră

Curtea de Conturi Europeană: Progresele UE privind siguranța rutieră au stagnat în ultimii ani

Dacă nu fac eforturi mai mari, UE și statele sale membre riscă...