cazierul rutier
Home Administrare flote Juridic Cazierul rutier va putea fi generat instant, în format online. Proiect legislativ

Cazierul rutier va putea fi generat instant, în format online. Proiect legislativ

Șoferii vor avea acces la istoricul sancţiunilor, cazierul rutier fiind generat instant, în format online, fără a mai fi necesare deplasări la secţiile de poliţie, potrivit unei iniţiative legislative depuse la Senat.

„Cazierul rutier se va genera instant, în format online, fără a mai fi necesare termene de aşteptare şi deplasări la secţiile de poliţie. Acces permanent şi neîngrădit la istoricul sancţiunilor. Fără birocraţie inutilă. Poliţia Rutieră deţine evidenţa tuturor sancţiunilor aplicate conducătorilor auto, dar şoferii nu au acces direct la toate sancţiunile pe care le-au primit de-a lungul timpului, atât în cazul amenzilor, cât şi în cazul punctelor de penalizare”, a explicat inițiatorul proiectului de lege, senatorul Claudiu Mureșan.

Potrivit acestuia, posibilitatea de a verifica punctele de penalizare primite este „absolut necesară”, în condiţiile în care, potrivit legislaţiei rutiere, la cumulul a cel puţin 15 puncte de penalizare, conducătorilor auto li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul.

În prezent, istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice se eliberează numai la cerere, depusă la sediul serviciului poliţiei rutiere din judeţul care are în evidenţă conducătorul auto, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Conform propunerii legislative, Poliţia Română va asigura accesul direct al titularilor permiselor de conducere la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice în aplicaţia informatică reglementată prin Ordinul nr. 141 din 15 septembrie 2014 privind evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie.

Dreptul de acces la istoricul sancţiunilor al titularilor permiselor de conducere se limitează la vizualizarea datelor, generarea şi descărcarea unui certificat online, prevede proiectul. Certificatul privind istoricul sancţiunilor referitoare la regimul circulaţiei pe drumurile publice ar urma să se genereze la momentul solicitării titularului permisului de conducere, în format online.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Neatenţia şoferilor şi lipsa de prevenţie, cele mai mari îngrijorări privind siguranţa rutieră a copiilor

CNAIR derulează un studiu de trafic în lunile septembrie și octombrie. Ce trebuie să știe șoferii

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

platforme digital
Juridic

UE își concentrează atenția pe munca prin platforme digitale. Sunt vizate și firmele de ridesharing

Parlamentul European și Consiliul European se pregătesc să revoluționeze condițiile de muncă...

semnalizarea rutieră
JuridicSiguranţă rutieră

Codul Rutier, completat cu noi reglementări privind semnalizarea pe șosele

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea OUG privind circulaţia pe...

euro 7
Juridic

Standardul Euro 7, aprobat. Ce (nu) se schimbă pentru autoturisme și utilitare ușoare

Parlamentul European a dat ”undă verde” noilor norme UE de reducere a...