Monitorul preţurilor la carburanţi a devenit funcţional

Platforma Monitorul preţurilor la carburanţi, lansată astăzi de Consiliul Concurenţei pentru a ieftini produsele petroliere, este funcţională. În Bucureşti, cea mai ieftină benzină standard costă 5,51 lei/litru.
carburanţi

„Monitorul preţurilor la carburanţilor” este valabil atât sub formă de aplicaţie web, cât şi ca aplicaţie mobilă (IOS şi Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play şi afişează preţurile pentru carburanţii standard şi premium (benzină şi motorină) practicate în staţiile companiilor OMV Petrom, Mol, Rompetrol, Lukoil, Socar şi Gazprom din întreaga ţară, oferind multiple facilităţi de căutare, sortare şi filtrare a datelor.

De exemplu, în Bucureşti, platforma afişează preţurile în 50 de staţii. Cea mai ieftină benzină standard poate fi cumpărată din staţiile Petrom Ghencea şi Sălaj, la preţul de 5,51 lei/litru (Benzina 95), iar cea mai scumpă, în staţia Mol Timpuri Noi, 6,07 lei/litru (Evo 95).

Motorina standard cea mai ieftină din Bucureşti poate fi achiziţioantă tot din staţiile Petrom Ghencea şi Sălaj, cu 5,64 lei/litru (Motorina Standard). Cea mai scumpă, este vândută tot la staţia Mol Timpuri Noi, 6,04 lei/litru (Evo D).

„Accesând gratuit acest comparator de preţuri, consumatorii pot afla care sunt cele mai apropiate benzinării, localizarea geografică şi serviciile oferite de acestea, precum şi preţurile practicate. Astfel, aceştia au posibilitatea de a alege, având la îndemână informaţii importante cu privire la oferta existentă pe piaţă în zona geografică de interes. În acest fel se va stimula concurenţa, atât prin preţ, cât şi prin serviciile oferite de companiile implicate în comercializarea cu amănuntul a carburanţilor auto”, a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, scopul principal este uniformizarea preţurilor la un nivel mic.

„Variaţiile de preţ nu sunt mari nici între lanţuri, dar ele există şi există şi între staţiile aceluiaşi lanţ. În timp, acest lucru va duce la o convergenţă a preţurilor în jos, adică cei care practică preţuri mai mari să le reducă cu câteva procente. Vrem să punem o presiune asupra preţului vânzărilor cu amănuntul”, a explicat Bogdan Chiriţoiu.

La sfârşitul lunii decembrie 2018, Consiliul Concurenţei a semnat un contract cu firma Maguay pentru realizarea aplicaţiei, contractul având o valoare de 1,42 milioane de lei.

În noiembrie 2016, Consiliul Concurenţei a lansat www.monitorulpreturilor.info, proiect-pilot, accesibil pentru Bucureşti şi Ilfov, care oferă preţurile pentru 128 de produse alimentare (64 de categorii generice de produse, pentru fiecare dintre acestea fiind disponibile două preţuri de produs individual, cel mai ieftin şi cel mai bine vândut).

 

CITEŞTE ŞI:

Lucrări pe Podul Grant. Se închide circulaţia pe sensul Turda – Crângaşi

Atenţionare de călătorie în Grecia. Vezi regiunile cu risc ridicat

Drumuri expres pentru Moldova. Promisiuni pentru deceniul următor

 

Adaugati comentariu