Advertisement

Poliția Română
Home Administrare flote Juridic Modificarea Codului Rutier. Obligație de comunicare a datelor de identificare a șoferilor

Modificarea Codului Rutier. Obligație de comunicare a datelor de identificare a șoferilor

Conform proiectului de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codului Rutier (OUG 195/2002), inițiat de Ministerului Afacerilor Interne (MAI), la solicitarea poliției rutiere, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

Termenul indicat în cuprinsul solicitării nu poate fi mai mic de 20 de zile, calculat începând cu ziua imediat următoare celei în care se transmite solicitarea. Datele de identificare de referă la numele și prenumele persoanei căreia i-a fost încredințat vehiculul; codul numeric personal al persoanei respective sau numărul permisului de conducere al acesteia.

Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, și anume 1.305 lei -2.900 lei, mai prevede proiectul pentru modificarea Codului Rutier.

”În practică, scopul acestei normei nu este atins, respectiv identificarea în mod cert a persoanei care a condus vehiculul la un anumit moment, în principal, fie pentru că proprietarul/deținătorul mandatat al vehiculului nu comunică datele conducătorului, fie pentru că sunt comunicate date eronate, motiv pentru care este necesară adoptarea unei măsuri suplimentare care să responsabilizeze proprietarul/deținătorul mandatat al vehiculului și să asigure eficiență normei, constând în introducerea unei excepții de la posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în cazul săvârșirii acestei contravenții”, au explicat reprezentanții MAI.

 

CITEȘTE ȘI:

Cerere de fonduri europene pentru construcția Podului peste Tisa

Pentru neplata salariilor la timp, angajatorul este amendat cu 10.000 lei/salariat. Modificarea Codului Muncii

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

drogați
Juridic

Șoferii prinși băuți sau drogați la volan rămân fără carnet 10 ani

Șoferii prinşi la volan cu o alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau...

ghişeu
Juridic

MAI: Între 1 şi 6 mai, nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că în perioada 1- 6 mai 2024,...

platforme digital
Juridic

UE își concentrează atenția pe munca prin platforme digitale. Sunt vizate și firmele de ridesharing

Parlamentul European și Consiliul European se pregătesc să revoluționeze condițiile de muncă...