Modelul declaraţiei pe proprie răspundere pentru Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat pe site-ul instituţiei modelul declaraţiei pe proprie răspundere ce trebuie completată în vederea tranzitării teritoriului Republicii Bulgaria.
bulgaria

În seara zilei de 21 mai 2020, autorităţile bulgare au adoptat o nouă reglementare, printr-un Ordin al Ministrului Sănătăţii al Republicii Bulgaria, prin care este eliminată cerinţa aplicabilă anterior, prin care persoanele care doreau să tranziteze teritoriul Republicii Bulgaria puteau să o facă doar în urma transmiterii de către misiunile diplomatice sau consulare ale statului de cetăţenie a unei notificări către Ministerul bulgar al Afacerilor Externe care să se ateste scopul exclusiv de tranzitare.

Procedura aplicată până acum provoca uneori întârzieri mari în tranzitarea Republicii Bulgaria de către cetăţenii români.

Noul Ordin prevede că persoanele aflate în tranzit urmează a-şi asuma, printr-o declaraţie pe proprie răspundere, că tranzitul are ca scop exclusiv tranzitarea teritoriului bulgar şi că se garantează părăsirea neîntârziată a teritoriului Republicii Bulgaria.

Bulgaria

Noua reglementare este aplicabilă din data de 22 mai 2020.

Astfel intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria, cetăţenii vor completa o declaraţie (disponibilă AICI), prin care persoana menţionează că:

  • Nu are simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19.
  • Nu este pusă sub carantină.
  • A luat cunoştinţă de situaţia epidemiologică din Republica Bulgaria, precum şi de riscurile privind îmbolnăvirea cu COVID-19.
  • Va respecta măsurile anti-epidemiologice introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria prin ordinele ministrului sănătăţii.
  • Călătoreşte pe propriul meu risc.
  • Scopul călătoriei.
  • Se angajează să părăsească fără întârziere teritoriul Republicii Bulgaria (se aplică doar pentru persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria).
  • Pentru furnizarea de date false, răspunde conform prevederilor legislaţiei Republicii Bulgaria.

Potrivit MAE, în prezent, nu mai există niciun mijloc de transport regulat între Sofia şi Bucureşti (autocar, tren, avion). Se poate, în schimb, apela la serviciile unui taxi sau se poate închiria unui autoturism/microbuz cu şofer. Ambasada României la Sofia nu poate asigura transportul în tranzit, dar poate oferi informaţii pentru identificarea unor mijloace de transport. Decizia de a îmbarca pasageri pe cursele aeriene aparţine exclusiv companiilor aeriene.

MAE reînnoieşte apelurile făcute anterior privind verificarea în prealabil a informaţiilor publicate pe pagina de internet a MAE, precum şi pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României în străinătate.

 

CITEŞTE ŞI:

Producţia auto în România, în scădere cu aproape 63%

ACAROM, recunoscută de Guvern drept asociaţie de utilitate publică

Aplicaţii IMM Invest vor putea folosi şi datele financiare din 2018

 

Adaugati comentariu