Advertisement
buzău
Home Administrare flote Juridic Modelul contractelor de achiziţie publică va fi standardizat

Modelul contractelor de achiziţie publică va fi standardizat

Trei modele de contracte de achiziţie publică, pentru investiţii finanţate din fonduri publice, se află în consultare publică până la data de 8 iunie, pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale.

Este vorba despre un proiect de hotărâre de Guvern, care priveşte condiţiile contractuale generale şi specifice pentru proiectare, pentru execuţie, respectiv pentru proiectare şi execuţie.

După aprobarea lor, versiunea finală pentru aceste tipuri de contracte ar urma să fie utilizată atât în cadrul investiţiilor finanţate din fonduri publice naţionale, cât şi din fonduri europene.

“Utilizarea la nivel naţional a unor modele-tip de contract are beneficiul că va conduce la o practică unitară în domeniul investiţiilor pentru toate autorităţile contractante. Un alt avantaj este acela că va asigura lucrări de bună calitate pentru sectorul public. Astfel, se pune baza pentru a implementa lucrări publice în bune condiţii, prin eliminarea acelor forme de contract cu deficienţe, neclare sau incomplete, care ar genera dificultăţi în derularea contractelor, incertitudine contractuală şi legală, blocaje şi întârzieri, spun reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale.

Totodată, aceştia arată că va fi asigurată competiţia efectivă în etapa de achiziţie, prin evitarea acelor tipuri de condiţii contractuale dezechilibrate, care descurajează antreprenorii serioşi să participe la licitaţii.

Proiectul de act normativ a fost trimis spre consultare structurilor asociative reprezentative ale administraţiei publice.

Etapa de consultare are ca obiectiv colectarea propunerilor pentru o eventuală îmbunătăţire a proiectului de act normativ.

Contractele au fost elaborate cu participarea instituţiilor care au atribuţii în coordonarea investiţiilor publice, ţinându-se cont de bunele practici dobândite în materia lucrărilor finanţate atât din fonduri publice naţionale, cât şi europene.

Standardizarea contractelor a constituit, în ultimii ani, una dintre cerinţele formulate de reprezentanţii beneficiarilor, constructorilor, consultanţilor şi de asociaţiile profesionale cu reprezentativitate naţională şi internaţională, în special pentru proiectele cu finanţare europeană şi în cazul investiţiilor semnificative.

Cerinţa are în vedere faptul că un contract standard poate conţine cele mai bune practici la nivel internaţional şi cele mai bune modele de împărţire a riscurilor pentru obţinerea celor mai mici costuri pe proiect pe termen lung.

Măsura este prevăzută atât în Strategia Naţională în domeniul Achiziţiilor Publice (document elaborat, negociat, definitivat şi agreat la nivelul administraţiei publice centrale, împreună cu Comisia Europeană, şi aprobat prin HG nr. 901/2015), cât şi în Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ges
Juridic

Guvernul a aprobat Strategia pe termen lung pentru reducerea emisiilor de GES

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat, în ședința...

gaze cu efect de seră
Juridic

7 aspecte-cheie despre raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Directiva CSRD

Raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, prevăzută de Directiva privind...

Schengen
Juridic

Parlamentul European vrea ca toate subvențiile pentru combustibilii fosili să fie eliminate, la nivel global, până în 2025

Parlamentul European a convenit asupra recomandărilor pe care le va prezenta la...

suv
Juridic

„Mai multe sau mai puține SUV-uri?”: Parizienii, chemați să decidă asupra viitorului acestor vehicule

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a anunțat organizarea unui nou referendum cetățenesc la...