Ministrul Mediului: Programele Rabla 2023 vor începe pe 24 martie

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor începe pe 24 martie, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la finalul ședinței de Guvern de joi.programele Rabla

”Deschidem pe data de 24 martie programul pentru Rabla Clasic și Rabla Plus. Cele două programe beneficiază de un buget majorat. Totalul bugetului este de 1,5 miliarde anul acesta pentru cele două programe”, a precizat acesta.

Totodată, ministrul Mediului a menționat că, în 15 zile, va fi deschisă și sesiunea de înscriere pentru primării în programul Rabla local.

”Rabla local, este un program nou, finanțat tot din fondurile pentru gaze cu efect de seră. Acest program va fi derulat și implementat în colaborare cu unitățile administrativ-teritoriale, cu primăriile. În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista acestor unități administrativ-teritoriale și se semnează electronic contractele de finanțare, deschidem aplicația pentru cetățeni. Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităților locale, adică 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM, 600 lei se vor plăti din bugetul local”, a precizat Tanczos Barna.

Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare mașină mai veche de 15 ani și care va fi casată, va fi predată pentru reciclare la o unitate autorizată în acest sens.

Ministrul Mediului a mai anunțat și lansarea unui nou program, Microbuze electrice.

”Venim cu încă un program nou, programul Microbuze electrice, un program care se adresează unităților de învățământ. Pentru simplificarea programului, deschidem apelul de proiecte pentru consiliile județene, care vor centraliza cererile din partea unităților de învățământ, astfel încât AFM să poată să gestioneze mai eficient acest program și să gestioneze un număr mai mic de contracte și să existe și o etapă de descentralizare a acestui program către administrația județeană”, a arătat ministrul.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Bugetul AFM a fost aprobat. Câți bani sunt alocați pentru programele Rabla și Microbuze Electrice

ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA

 

Adaugati comentariu