Advertisement

AdBlue
Home Piaţa auto Industrie auto Mii de șoferi cer declanșarea unei investigații la nivelul UE privind sistemul AdBlue

Mii de șoferi cer declanșarea unei investigații la nivelul UE privind sistemul AdBlue

Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) a anunțat că o serie de grupuri de consumatori fac apel la autoritățile europene de profil pentru a deschide o investigație la nivelul UE asupra sistemului AdBlue, al cărui software arată eronat că rezervorul aditivului este gol. Consumatorii s-au plâns că au fost nevoiți să plătească 900-1.000 de euro pentru reparații.

AdBlue este un aditiv necesar pentru funcționarea autovehiculelor diesel. În timp ce motorul funcționează, lichidul este pulverizat automat în sistemul de evacuare pentru a reduce anumite tipuri de emisii periculoase (inclusiv oxizi de azot – NOx).

Software-ul încorporat încetinește mașina imediat ce cantitatea de lichid din rezervorul de AdBlue este sub un anumit nivel. Odată ce rezervorul de AdBlue este gol, software-ul oprește motorul mașinii și îl împiedică să pornească din nou până când rezervorul este reumplut.

Problema este că în mii de cazuri software-ul a indicat incorect că rezervorul este (aproape sau complet) gol. Acest lucru, explică BEUC, se datorează probabil defectelor de proiectare sau de fabricație ale software-ului și/sau ale rezervorului de AdBlue.

Cel puțin patru organizații ale consumatorilor din Franța (UFC-Que Choisir), Italia (Altroconsumo), Belgia (Testachats/Testaankoop) și Spania (OCU) au reclamat probleme frecvente cu sistemul AdBlue, subliniind că șoferii au fost nevoiți să suporte reparații costisitoare la vehiculele lor.

Altroconsumo și OCU au depus deja plângeri în acest sens la autoritățile europene de protecție a consumatorilor (rețeaua CPC) și la autoritățile de protecție a consumatorilor din Italia și, respectiv, Spania, în decembrie 2022, raportând suspiciuni de încălcare a Legii practicilor comerciale neloiale. De altfel, probabilitatea apariției defectelor în software și/sau în rezervorul de AdBlue a fost raportată de mulți consumatori în ultimii ani.

Pe de altă parte, organizațiile UFC-Que Choisir și Testachats-Testaankoop au lansat recent apeluri pentru dovezi de la șoferi, cu scopul de a înțelege amploarea problemei și natura prejudiciului suferit de consumatori.

Potrivit BEUC, peste 4.000 de consumatori europeni au raportat probleme cu mașinile lor alimentate cu AdBlue: 1.731 provin din Franța, 2.411 din Belgia și peste 700 din Italia.

Este posibil ca problema să nu fie limitată la câțiva producători de mașini. Majoritatea consumatorilor au raportat probleme cu mașinile fabricate de Citroën și Peugeot, dar datele de la Testachats/Testaankoop și UFC-Que Choisir arată că, probabil, și alți producători de mașini vor fi vizați.

Consumatorii au fost nevoiți să suporte costuri mari pentru repararea mașinilor. De exemplu, UFC-Que Choisir (Franța) a raportat că, în medie, costurile de reparație se ridică la 921 de euro. În mod similar, costurile de reparație sunt în medie de aproximativ 1.000 de euro pentru consumatorii din Italia, potrivit Altroconsumo.

Pe baza acestor dovezi, grupurile de consumatori solicită autorităților europene de profil să efectueze o anchetă la nivelul UE în acest caz.

În plus, companiile care produc sau vând mașini alimentate cu AdBlue ar trebui să informeze în mod clar consumatorii despre problemă și să remedieze situația, iar dealerii să ofere reparații gratuite pentru toți consumatorii afectați.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Compania Regională de Apă Bacău și-a bugetat 550.000 de lei pentru 8 vehicule în leasing operațional

Achitarea tarifului pentru tranzitarea podurilor dunărene de la Fetești – Cernavodă redevine obligatorie

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ACAROM
Industrie auto

ACAROM: Producția auto din România a crescut cu 8,7% în primul semestru, la 292.378 de unități

În primele șase luni din 2024, producția de automobile în România a...

Twingo E-Tech Electric
Industrie auto

Renault va produce în Slovenia, modelul Twingo E-Tech Electric, cu un preț sub 20.000 de euro

Renault şi Guvernul sloven au încheiat un memorandum de înţelegere pentru producţia...

AutoturismeFlotă verdeIndustrie auto

Sunt SUV-urile electrice o investiție bună?

Nu mai este o noutate faptul că piața autoturismelor electrice este în...

ContiTech
Industrie auto

Continental are la Timișoara unul dintre cele mai mari laboratoare de testare ContiTech din Europa

Compania de tehnologie Continental a inaugurat, în cadrul ContiTech Timișoara, noua locație...