Rusia
Home Miscellanea Business Mercedes și Ford se retrag din Rusia. Cine le va cumpăra afacerile

Mercedes și Ford se retrag din Rusia. Cine le va cumpăra afacerile

Constructorii auto Mercedes și Ford au decis să se retragă de pe piața din Rusia, adoptând deciziile similare anunţate și de alți producători, precum Toyota și Nissan.

Ford Motor Co. şi-a vândut participaţia de 49% în societatea mixtă Sollers Ford, în schimbul sumei de un euro, dar va păstra opţiunea de a răscumpăra acţiunile în decurs de cinci ani, „dacă situaţia globală se va modifica”.

Potrivit Reuters, afacerile Ford din Rusia sunt mici şi au fost diminuate treptat pe parcursul ultimilor trei ani. Potrivit unor date oficiale, anul trecut pe piaţa din Rusia au fost vândute doar 22.000 de vehicule marca Ford, cifră care include şi automobilele marca Ford produse de companiile afiliate.

În 2019, grupul american a informat că a decis să îşi închidă cele trei uzine din Rusia, retrăgându-se de pe o piaţă unde odată a fost pionier, în cadrul unui proces mai amplu de restructurare a operaţiunilor europene în pierdere. Acea decizie a fost luată în condiţiile în care încetinirea economică şi sancţiunile occidentale au înrăutăţit perspectivele pentru o piaţă pe care, odată, mulţi constructori o considerau crucială pentru planurile lor de creştere.

La rândul său, și constructorul auto de maşini premium Mercedes-Benz se va retrage de pe piaţa rusă şi va vinde dealerului auto local, Avtodom, acţiunile subsidiarelor sale industriale şi financiare.

Un purtător de cuvânt al Mercedes a declarat că participaţia de 15% deţinută de companie la producătorul rus de camioane Kamaz nu va fi afectată de această tranzacţie şi ar urma să fie transferată anul acesta către Daimler Truck, aşa cum era planificat.

Directorul financiar al Mercedes, Harald Wilhelm, a explicat că tranzacţia nu ar urma să aibă efecte semnificative asupra profitabilităţii grupului german, dincolo de cele raportate în trimestrele precedente.

„Finalizarea tranzacţiei depinde de aprobarea autorităţilor şi implementarea condiţiilor contractuale convenite”, a adăugat oficialul, citat de Reuters.

Avtodom a informat că va selecta un partener din domeniul tehnologiei pentru a continua operarea facilităţilor de producţie de la Esipovo, la nord-vest de Moscova, unde Mercedes-Benz are o fabrică.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Mercedes a suspendat la începutul lunii martie fabricarea de autovehicule pe piaţa rusă.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Inflația ecologică, partea nedorită a tranziției energetice

Contract semnat pentru finalizarea lotului lipsă dintre Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, parte din Autostrada A3

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

afacerile din comerţul
Business

Afacerile din comerţul auto-moto, în creștere cu 3,5% în primele două luni

Afacerile din comerţul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor s-au majorat...

bosch
Industrie auto

Bosch își propune să se claseze printre primii 3 furnizori de pe piețele sale cheie din toate regiunile lumii

Grupul Bosch și-a mărit cifra vânzărilor și veniturile în 2023 și își...

Dongfeng
Industrie auto

Italia a inițiat discuții cu Dongfeng Motor Group pentru deschiderea unei unități de producție

După ce a pierdut în fața Spaniei investiția companiei Chery Auto, Guvernul...

producția de autoturisme
Industrie auto

Producția auto din România, în creștere cu 7,1% în trimestrul I al anului

Producția auto din România a înregistrat un nivel de 152.912 unități, în...