Echipamentele de transport, cea mai mare pondere în comerţul exterior

Maşinile şi echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerţul exterior în primele patru luni din acest an, cu 47,6% la export şi 37% la import, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
echipament-transport

Exporturile de mărfuri româneşti au crescut în luna aprilie cu 1,5%, până la 4,77 miliarde euro, în timp ce importurile au avansat cu 5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 5,8 miliarde euro. Astfel, deficitul comercial al României a fost în aprilie de 1,05 miliarde euro, în creştere cu 24,4% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, iar cel la patru luni urcat la 3,37 miliarde euro, avansând cu 20,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului
trecut.

România a exportat, în primele patru luni, mărfuri în valoare de 15,37 miliarde euro în Uniunea Europeană, adică 76% din total, şi a importat de 17,94 miliarde euro din celelalte 27 de state membre ale UE, 76% din totalul importurilor.

Maşinile şi echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerţul exterior în primele patru luni din acest an, cu 47,6% la export şi 37% la import, fiind urmate de alte produse manufacturate, cu 33,6% la export şi 30,4% la import.

Printre mașinile și echipamentele de transport se numără, desigur, și autoturismele produse în fabricile de la noi din țară, cel mai mare exportator în acest domeniu fiind Automobile Dacia, membră a grupului Renault.

Produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul au reprezentat 7,1% din exporturi şi 9% din importuri, în timp ce
produsele chimice au acoperit 4,6% din exporturi şi 13,5% din importuri.

 

 

Adaugati comentariu