Autovehiculele Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) vor fi autorizate să utilizeze dispozitive de avertizare luminoase cu lumină intermitentă de culoare roşie şi albastră, în locul celor cu lumină galbenă din prezent, prevede un proiect legislativ depus pentru dezbatere la Senat.
Cei şapte deputaţi care susţin iniţiativa îşi motivează demersul prin faptul că girofarul roşu-albastru le va permite vehiculelor ISCTR să se deplaseze cu prioritate către locul producerii unor evenimente rutiere, pentru a sprijini Poliţia Rutieră în efectuarea verificărilor.
„În prezent, autovehiculele de control ale instituţiei sunt dotate cu semnale speciale de avertizare luminoase de culoarea galbenă, dar practica a dovedit că acest lucru nu este suficient, întrucât, conform Codului rutier, la vederea acestor semnale luminoase, conducătorii auto sunt obligaţi doar să circule cu atenţie, fără a avea şi alte obligaţii, cum ar fi acordarea de prioritate”, arată iniţiatorii.
Totodată, aceştia susţin că lipsa dotării autovehiculelor ISCTR cu lumini intermitente de culoare roşie şi albastră, îngreunează activitatea de control în cazul opririi autovehiculelor din mers, mai ales a celor înmatriculate în alte state, deoarece conducătorii auto cu domiciliul în alte ţări nu sunt familiarizaţi cu autovehiculele deţinute de ISCTR.
Pe de altă parte, iniţiativa legislativă extinde şi categoriile de vehicule care pot fi oprite de inspectorii ISCTR. Astfel, vor fi oprite în trafic:
a) orice autovehicul, care circulă pe drumul public şi este destinat pentru efectuarea transporturilor rutiere, pentru care autoritate de control tehnic rutier deţine atribuţii de control;
b) maşinile autopropulsate pentru lucrări care circulă pe drumurile publice, pentru verificarea respectării stării tehnice şi a reglementărilor în vigoare privind masele şi dimensiunile maxime admise/autorizate;
c) orice autovehicul utilizat la activitatea de pregătire practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere;
d) orice autovehicul utilizat la activitatea de pregătire practică a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere;
e) tractoarele cu roţi cu viteza maximă prin construcţie mai mare de 40 km/h.
Potrivi iniţiativei, „personalul cu atribuţii de inspecţie şi control poate opri vehiculele rutiere semnalizând regulamentar din poziţia statică în acelaşi mod ca şi poliţiştii rutieri sau din autovehiculul din dotare aflat în mers”.
După dezbaterea în Senat, iniţiativa va fi transmisă Camerei Deputaţilor, forul decizional. Dacă proiectul va deveni lege, aceasta va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. În termen de 60 de zile, Guvernul va actualiza prevederile HG 1088/2011 privind organizarea şi funcţionarea ISCTR.
Proiectul legislativ modifică şi completează OG 26/2011 privind înfiinţarea ISCTR, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 18/2012.
Comentați?