MAN D3876, motorul anului la bauma 2016

Familia de motoare D3876 a primit un nou membru, lansat de MAN în cadrul salonului bauma 2016. Cu această ocazie, a fost ales ”Motorul diesel al anului 2016” de către un juriu de jurnaliști.MAN D3876

Germanii îl vor monta pe camioane și pe diverse mașinării utitilizate în construcții și agricultură, iar principala calitate care i-a adus trofeul din cadrul salonului a fost conceptul inovator pe care se bazează. Noul diesel cu 6 cilindri are la bază seria de motoare D20/D26, folosită pe distanțe de milioane de kilometri în întreaga lume și utilizează o serie de materiale ultra-rezistente, pentru un înalt grad de fiabilitate și o greutate scăzută cu 160 kg. O serie de inovații fac din D3876 un deschizător de drumuri.

MAN D3876

Sistemul de răcire ”de sus în jos” împinge lichidul de răcire de la chiulasă spre blocul motor, evitând supraîncălzirea locală a celor mai fierbinți zone ale motorului: partea superioară a cilindrilor, supapele de evacuare și injectoarele. De asemenea, este asigurată o răcire identică pentru toți cilindrii, evitându-se vârfurile de temperatură din anumite zone, tipice sistemelor de răcire convențională.

MAN D3876

Supapele au o formă convexă, care le mărește rigiditatea, evitând deformările în timpul funcționării motorului. Zona de contact dintre supapă și scaunul supapei se păstrează permanent perfectă, mărind astfel eficiența și durata de viață a ambelor componente.

MAN D3876

Pistoanele sunt realizate din oțel special forjat care, datorită rezistenței de care dă dovadă, permite micșorarea înălțimii zonei de compresie a pistonului. Astfel, mișcarea transversală este transmisă vilbrochenului printr-o bielă mai lungă, care crește randamentul mecanismului. Mai mult, suprafața laterală redusă a pistonului scade frecarea cu cilindrul, aducând beneficii în planul consumului de combustibil și al duratei de viață a setului motor.

MAN D3876

În final, sistemul de injecție de motorină common rail, ajuns la a treia generație, pulverizează combustibilul cu o presiune de 2500 de bari, pentru a obține particule fine și ideal răspândite în camera de ardere. Injecția pulverizează motorina în 3 jeturi configurate după un algoritm precis: pre-injecție, injecție principală și post-injecție. Împreună cu aceasta, motorul este capabil să suporte presiuni de aprindere a amestecului de până la 250 de bari, fiind foarte eficient și economic.

MAN D3876

Prima variantă a seriei D3876 a fost prezentată la expoziția IAA 2014 și are o capacitate de 15.2 litri. Grație puterii de 520 sau 560 CP dezvoltate și unui cuplu de 2500 sau 3000 Nm, motorul echipează capetele tractor ce se deplasează pe distanțe mari. O variantă de top, capabilă să producă 640 CP este destinată transporturilor de încărcături grele.

La ediția din acest an a expoziției bauma, familia D3876 a primit un nou membru. LE 12x, care dezvoltă 415, 450, 565, 612 și 660 CP în funcție de variantă, este destinat mașinilor de forat, excavatoarelor și altor mașinării din industriile  construcțiilor și agriculturii.

MAN D3876

 

Adaugati comentariu