Majoritatea bucureștenilor vor să lucreze combinat: și de acasă, și de la birou

Aproape 65% dintre bucureșteni preferă un model hibrid între lucrul de acasă şi lucrul de la birou, cei mai mulţi dintre aceștia (22,3%) optând pentru 3 zile în afara biroului şi 2 zile la birou, arată datele unui studiu de specialitate realizat de compania de consultanţă imobiliară JLL în parteneriat cu Storia.ro.
birou

Aproximativ 10% ar prefera să lucreze patru zile pe săptămână de acasă, în timp ce 22,3% ar opta pentru trei zile lucrate de acasă, 20,1% pentru două zile de acasă şi 12% pentru o zi de acasă.

Lucrul integral de acasă este o variantă ideală pentru aproximativ 26% dintre bucureşteni.

Doar 7,6% dintre respondenţi au declarat că ar prefera să lucreze numai de la birou, iar restul de 2,6% au optat pentru alte variante.

Studiul a relevat faptul că aproximativ 53% dintre respondenţi nu au lucrat deloc de acasă în ultima perioadă. Aproape 34% au lucrat în medie de acasă 4-5 zile pe săptămână, 8,4% au lucrat de la domiciliu 2-3 zile pe săptămână, iar aproximativ 5% câte o zi pe săptămână.

În jur de 40% dintre respondenţii care au lucrat de acasă au apreciat că pentru ei acest lucru a fost foarte bun, iar peste 28% au afirmat ca a fost bine. Un procentaj de 15,6% consideră că lucratul de acasă a fost satisfăcător.

La polul opus, 7,8% dintre respondenţi s-au declarat nesatisfăcuţi de munca de acasă, iar 8% s-au declarat chiar frustraţi din acest motiv.

„Este clar că lucrul de acasă va rămâne o variantă îmbrăţişată de tot mai mulţi angajatori şi preferată de angajaţi, fie integral, fie printr-un model mixt. Această nouă realitate şi-a pus deja amprenta şi pe piaţa rezidenţială, iar transformările de pe acest segment vor continua şi în perioada următoare. Vedem deja o creştere a cererii pentru locuinţe mai mari şi de asemenea pentru case în afara oraşului. Odată cu continuarea acestui trend, credem că va continua să câştige teren şi piaţa închirierilor în contextul în care cel mai mare accent acum se pune pe flexibilitate şi mobilitate”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

Aproximativ 70% dintre respondenţi lucrează în sistemul privat, iar 30% în sistemul public. Cei mai mulţi respondenţi (11,6%) lucrează în sectorul de IT&C, urmat de retail/comerţ, cu 8,5%, sănătate şi asistenţă socială, respectiv servicii profesionale, ambele cu câte 8,3%.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de circa 1.300 de persoane din Bucureşti şi judeţul Ilfov, în luna noiembrie.

JLL este o firmă specializată în servicii profesionale şi de management al investiţiilor, dedicată domeniului imobiliar. JLL este o companie parte a Fortune 500 cu venituri anuale globale de 18 miliarde dolari, 300 de sucursale în 80 de ţări şi o echipă globală de mai mult de 93.000 de angajaţi, la finele lunii decembrie 2019.

 

CITEȘTE ȘI:

Inspecţia Muncii a actualizat aplicația Revisal. Care sunt noile elemente

Piața RCA a crescut cu 4% în primele 9 luni, la 2,94 mld. lei

Necunoscutele anului 2021

 

 

Adaugati comentariu