Consiliul Concurenței
Home Administrare flote Carburanţi Mai mult de o treime din prețurile carburanților ajunge la buget

Mai mult de o treime din prețurile carburanților ajunge la buget

O reducere a accizei la carburanți și reducerea taxelor pe energie ar avea un efect net pozitiv asupra economiei românești, se arată în Studiul ”Politicile eronate ne scumpesc viaţa”, realizat de conf. univ. Radu Nechita, Christian Năsulea și Diana Florentina Năsulea.

Analiza, publicată sub egida Institutului European pentru Studii Economice (ies-europe.ro)arată că taxele și accizele aplicate producției, distribuției și comercializării carburanților în România sunt responsabile pentru o parte însemnată a prețului plătit de consumatorii finali „la pompă”.

În 2022, acciza pentru benzina fără plumb este de 2458,10 lei / tonă, însemnând aproximativ 1,89 lei / litru, iar acciza pentru motorină este de 2052,89 lei / tonă, însemnând aproximativ 1,73 lei / litru.

Având în vedere că TVA de 19% se aplică inclusiv accizei, în situația în care produsele petroliere în sine ar fi gratuite – dacă prospectarea, extracția, rafinarea, transportul și distribuția acestora nu ar costa nimic – consumatorul român tot ar plăti la pompă în jur de 2,25 lei pentru un litru de benzină și 2,06 lei pentru un litru de motorină.

În data de 25 aprilie 2022 (studiul a fost redactat în mai 2022), benzina costa în România, în medie, 7,84 lei / litru în timp ce motorina costa în medie 8,72 lei / litru. Fără TVA și fără accize benzina ar fi costat 4,7 lei / litru iar motorina 5,6 lei/litru.

”Nu mai puțin de 39% din banii plătiți pentru benzină și 36% din banii plătiți pentru motorină merg către bugetul de stat în contul TVA și al accizelor”, subliniază autorii studiului.

Aceștia mai arată că formula de calcul a accizelor, care este corelată cu cursul valutar, a făcut ca accizele pentru benzină și motorină să crească cu 3,6% în 2022 față de 2021.

”Cum prețul carburanților influențează prețurile tuturor produselor de pe piață, care trebuie să fie transportate pentru a fi vândute, orice creștere de preț a carburanților produce un efect de domino care duce la creșterea tuturor prețurilor de pe piață. Creșterile de preț generalizate duc la scăderea cursului de schimb care se folosește pentru calcularea valorii accizei. Avem astfel de-a face cu un cerc vicios care contribuie și mai mult la scumpirea produselor și serviciilor și la pierderea puterii de cumpărare a românilor”, spun autorii analizei.

În acest context, ei consideră că este clar că o reducere a accizei la carburanți și reducerea taxelor pe energie ar avea un efect net pozitiv asupra economiei românești.

”La anumite niveluri de reducere a impozitelor sau de eliminare a acestora, creșterea activității economice indusă de impozite mai mici, precum și alte mecanisme descrise de Curba Laffer, pot duce la o creștere a sumei totale colectate de stat prin intermediul taxelor”, conchid autorii studiului.

 

 

CITEȘTE ȘI:

În Ungaria, cei mai ieftini carburanți din Europa. Cum variază prețurile

Cotă redusă de TVA, de 5%, pentru serviciile publice de transport de persoane. Proiect

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Lukoil
Carburanţi

ANPC a decis închiderea, temporară, a patru benzinării din rețeaua Lukoil

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a început o amplă acţiune de control,...

mol
Carburanţi

Grupul MOL își propune să atingă neutralitatea emisiilor de carbon printr-o tranziție inteligentă

Grupul MOL și-a actualizat strategia pe termen lung, Shape Tomorrow, și își...

OMV-Petrom
Carburanţi

ANPC a decis închiderea temporară a 11 staţii de carburant din reţeaua OMV-Petrom

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a decis închiderea temporară a 11 staţii...

Combustibilii sintetici
Carburanţi

Combustibilii sintetici pot fi doar o soluție de nișă pentru autoturisme. Analiză Deutsche Bank

Deși pot fi considerați o soluție ecologică pentru călătoriile pe distanțe lungi...